- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Асошијетед прес отпустио новинара који је објавио да су Пољску погодиле руске ракете

© AP PhotoЕксперти на месту пада ракете у пограничном пољском граду Пшеводову
Експерти на месту пада ракете у пограничном пољском граду Пшеводову - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Америчка информативна агенција Асошијетед прес отпустила је новинара који је објавио чланак о томе да је Русија, наводно, извела ракетни напад на Пољску, преноси Вашингтон пост. Пуштањем нетачне информације, која је прослеђена хиљадама информативних агенција, могао је бити испровоциран потенцијални војни одговор Запада.
Информативна агенција Асошијетед прес је после кратке унутрашње истраге отпустила 35-годишњег новинара Џејмса Лапорту, који је прошле седмице објавио лажну информацију о ракетном нападу на Пољску, што је довело до „нетачног информативног упозорења“ и објављивања текста у којем је одговорност за инцидент била пребачена на Русију, преноси Вашингтон пост.
Неколико сати после инцидента Асошијетед прес је, како се наводи, објавио вест у којем је наведено да неименовани „високо рангирани представник америчке обавештајне службе тврди да су руске ракете пале на територију Пољске, чланице НАТО-а, услед чега су погинула два човека“.
Ова вест је разаслата хиљадама информативних агенција широм света, што је могло да изазове војни одговор Запада, у складу с одредбама НАТО-а о колективној самоодбрани, наводи Вашингтон пост.
Новинар је одбио да коментарише догађај. Бивши маринац САД, који је служио у Авганистану, агенцији Асошијетед прес придружио се у априлу 2020. године. Пре тога је неколико година био дописник и извештавао о ратним догађајима и питањима националне безбедности.
Инцидент у Пољској
Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство иностраних послова Пољске саопштило је да је реч о ракети руске производње, али та информација није потврђена у САД. Убрзо потом председник САД Џозеф Бајден је саопштио да ракета није руска.
Министарство одбране Русије је саопштило да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, те да објављене фотографије некаквих крхотина немају никакве везе с руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској с места инцидента у Пшеводуву недвосмислено указују на то да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, наведено је у руском војном министарству.
Председник Украјине Владимир Зеленски првобитно је изјавио да је сигуран да Кијев није умешан у инцидент у Пољској. Међутим, Зеленски је након тога рекао да није стопроцентно сигуран шта се догодило.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да Сједињене Америчке Државе не виде никакве доказе који би били у супротности с прелиминарним налазима Варшаве да је ракета која је пала у источној Пољској украјинска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала