- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Драма у Бразилу: Болсонаро оспорава резултате председничких избора

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаЖаир Болсонаро
Жаир Болсонаро - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Бразилски председник Жаир Болсонаро оспорио је резултате председничких избора на којима је изгубио од ривала Луиза Ињасија Луле да Силве. Болсонаро је предао жалбу Врховном изборном суду у којој тражи да гласови са неких гласачких машина буду поништени
Исход Болсонарове жалбе на резултате избора је неизвестан, будући да је Врховни изборни суд, највише бразилско тело за вођење избора, потврдило изборну победу Луле да Силве. Ипак, она може подгрејати наде демонстраната који протестују не прихватајући резултате избора, наводи Ројтерс.

Александре де Мораеш, судија Врховног суда Бразила, који је на челу Врховног изборног суда, изјавио је да Болсонарова изборна листа мора да представи своје доказе у року од 24 сата, или ће жалба бити одбијена.
Из Болсонаровог изборног штаба саопштено је како су откривени „знаци непоправљивих грешака“ у електронским гласачким машинама.
„Последица тога је да је немогуће потврдити резултате гласања са старијих гласачких машина“, наводи се у жалби и додаје да ти гласови треба да буду поништени.
Болсонаро, иначе, већ годинама тврди да је бразилски систем избора са гласачким машинама подложан манипулацијама, али није дао доказе за то.
Ињасио Лула да Силва победио је у другом кругу председничких избора у Бразилу, освојивши 50,9 одсто гласова, док је Болсонаро добио 49,1 одсто.
Протести у Бразилу након проглашења Луле да Силве за победника избора - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
СВЕТ
Америка „пустила низ воду“ свог адута: Велики повратак Луле да Силве /видео/
Луиз Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СВЕТ
Повратак Луле: Бразил се још више окреће Истоку – то би могло да засмета Американцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала