- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Да ли фудбал дугује „златну богињу“ Месију?

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаТужан Лионел Меси после меча напушта терен
Тужан Лионел Меси после меча напушта терен - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Осмех Лионела Месија био је меланхоличан када је одговарао на питања новинара после пораза Аргентине од Чилеа у финалу Копа Америка 2016. године.
„То је то од мене, завршио сам са репрезентацијом. Као што рекох раније, изгубили смо четири финала и очигледно ми није суђено“, потиштено је изјавио Меси.
Болна гримаса видела се на лицу Месија током интервјуа, када је одмах после пораза обелоданио одлазак у репрезентативну пензију.
На питање да ли је одлука коначна, одговор је био нејасан, али је напоменуо да га боли то што као да је било суђено да баш он промаши први пенал у серији у финалу Копа Америка.
Уживо: Мундијал 3. дан: Меси и прваци света крећу по „Златну богињу“
За фудбалера коме је бог подарио златну левицу, вољеног од стране милиона људи широм света, некако је предодређено да снажно верује у судбину.
Судбина је нешто чега се често сетимо када причамо о Аргентини. У виралном клипу из свлачионице током финала Копа Америка 2021. Меси је говорио како не постоји случајност већ само судбина и оно што је предодређено за сваког.

„Бог је хтео да играмо у Бразилу, да бисмо могли да подигнемо пехар на Маракaни“, страсно је рекао Меси.

Светско првенство у Катару 2022. биће готово сигурно завршна тачка на међународној сцени. За Месија је сада или никада, мада је тако било и на претходна три светска првенства.
Са Дијегом Марадоном као селектором 2010. године изгледало је као да је записано у звезде да Аргентина понови успех из 1986. године. Међутим, реалност, и Немачка у нокаут фази, срушили су романсу у Јужној Африци.
У Бразилу 2014. све се идеално „наместило“ на врхунцу Месијеве каријере. На турнир је стигао као четвороструки освајач „Златне лопте“ у последњих шест година, уз подршку асова као што су Игуаин, Ди Марија, Маскерано и Кун Агуеро, такође у јеку каријере.
Састојака за успех је било на претек, али је у финалу против Немачке одиграна бледа утакмица, и виђен пораз тима који је у нокаут фази постигао само два гола.
„Сада или никад, нема више. Морамо ово да схватимо као наше последње Светско првенство и да искористимо шансу која нам се пружа“, рекао је Меси.
Ово је изјава која приличи селекцији Аргентине данас, али је у ствари изречена уочи Светског првенства у Русији 2018. године.
© AP Photo / Hussein MallaАргентина - УАЕ, Лионел Меси
Аргентина - УАЕ, Лионел Меси - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
„Гаучоси“ су тада стигли као једна од најстаријих екипа на турниру, једва су се квалификовали, а генерално ужасно издање на Мундијалу крунисано је испадањем од Француске у осмини финала.
Доха се у тим тренуцима чинила далеко од Казања у коме је Меси тог поподнева после елиминације дигао руке од Мундијала. Катар није сада или никада за Месија на светским првенствима, то је додатни сценарио за филм који је требало да се заврши још у Русији.
Тешко је реално оценити Месијеве наступе на светским првенствима.
© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЛионел Меси и Килијан Мбапе, јунаци овог меча. Садашња и будућа звезда у загрљају после меча
Лионел Меси и Килијан Мбапе, јунаци овог меча. Садашња и будућа звезда у загрљају после меча - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Иако је било момената генијалности – као онај погодак против Ирана у Бразилу у надокнади, или асистенција за Ди Марију против Швајцарске у осмини финала, па магични гол Нигерији 2018 – Меси још чека на погодак у нокаут фази такмичења.
Меси је некако и даље симбол за клупског играча више него репрезентативног. Затворите очи и замислите Лионела, и прва слика која ће вам се појавити је Меси у дресу Барселоне. Аргентина је одувек била други делић у Месијевој иконографији.
Фотографије Месија у плаво-белом дресу најчешће у обојене болом. Али је прошлогодишњи тријумф у Копа Америка био ретка светла тачка, победа Аргентине над Бразилом имала је снажан контекст, вратила је Месију веру у национални тим.
© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗвезда аргентинске репрезентације Лионел Меси по слетању на аеродром "Жуковски"
Звезда аргентинске репрезентације Лионел Меси по слетању на аеродром Жуковски - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
И на крају, можда фудбал дугује Месију „златну богињу“ у истој оној мери као што дугује Премијер лигу Стивену Џерарду, Лигу шампиона Ђиђију Буфону или „Златну лопту“ Франку Риберију.
Величина није увек ствар перфекције. Неосвајање Светског првенства неће умањити Месијеву фудбалску величину. Али би освајање Мундијала у Катару ове зиме омаленог мајстора из Розарија винуло у фудбалску вечност.
► Недавно је гост емисије Миљанов корнер био новинар Небојша Петровић који је говорио о Светском првенству.
Борислав Бора Ђорђевић - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Катар 2022
„Сенегалци кад су пукли, Холанђане мучки тукли“: Бора Чорба за Спутњик „анализира“ Мундијал
Милан Лане Јовановић прославља гол против Немачке у групној фази Светског првенства у Јужноафричкој Републици 18. јуна 2010. - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Катар 2022
Лане Јовановић: Да су се примењивали исти аршини као према Русији, Америка не би играла 50 година
Александар Митровић и Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Катар 2022
Пикси пришао Митру, а осмех све говори: Само да се опустиш! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала