- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: ЕУ предлаже прелазни период након увођења ограничења цене руске нафте

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Европска унија је предложила 45-дневни прелазни период након увођења ограничења цене руске нафте, пише агенција „Блумберг“, позивајући се на документ.
Истиче се да би прелазни период важио за нафту која је утоварена пре 5. децембра и која ће бити истоварена до 19. јануара 2023. године.
У документу се такође говори о ублажавању забране пружања услуга бродовима који превозе руску сирову нафту или нафтне деривате, купљене по цени која је изнад лимита.
Агенција такође саопштава да ће горња граница цене руске нафте бити нешто виша од разматраног распона од 40 до 60 долара по барелу.
ЕУ је предложила да се уведе прелазни период од 90 дана у случају даљих промена горње границе цене нафте.
Раније је лист „Вол стрит џурнал“ саопштио да би Сједињене Америчке Државе и савезници у среду могле да постигну договор о ограничењу цене руске нафте на нивоу од 60-70 долара по барелу. Други извори наводе да би лимит могао да буде постављен на 70 долара. Према писању листа, амбасадори 27 земаља ЕУ састаће се данас како би покушали да постигну споразум о цени.
Европска унија је почетком октобра увела осми пакет санкција против Русије, који укључује законодавну основу за одређивање горње границе цена за транспорт руске нафте у треће земље морским путем. План је да се од 5. децембра 2022. године уведе ограничење цена нафте, а 5. фебруара 2023. године и за нафтне деривате. Тренутно се разматра ограничење цена гаса, али није донета коначна одлука.
Нафтна палтформа - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
РУСИЈА
Медији: Западни савезници договарају да ограниче цену руске нафте на 60-70 долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала