- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Западни савезници договарају да ограниче цену руске нафте на 60-70 долара

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаНафтна палтформа
Нафтна палтформа - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и савезници могли би сутра да постигну договор о ограничењу цене руске нафте на нивоу од 60-70 долара по барелу, пише лист „Вол стрит џурнал“.

„САД и савезници намеравају сутра да постигну договор о ограничењу цене руске нафте. Званичници разматрају да ограничење цене буде у висини од 60 долара по барелу“, наводи лист, позивајући се на изворе упознате са током преговора.

Други извори наводе да би лимит могао да буде постављен на 70 долара, а очекује се да ће ограничење ступити на снагу 5. децембра.
Према писању листа, амбасадори 27 земаља ЕУ састаће се данас како би покушали да постигну споразум о цени.
„Блок треба једногласно да постигне договор о ограничењу цене, а дипломате су упозориле да би то могло наићи на потешкоће. Г7 настоји да усвоји ограничења истовремено са ЕУ“, прецизира лист.
Европска унија је почетком октобра увела осми пакет санкција против Русије, који укључује законодавну основу за одређивање горње границе цена за транспорт руске нафте у треће земље морским путем. План је да се од 5. децембра 2022. године уведе ограничење цена нафте, а 5. фебруара 2023. године и за нафтне деривате. Тренутно се разматра ограничење цена гаса, али није донета коначна одлука.
Руски председник Владимир Путин саопштио је да Русија неће деловати на сопствену штету ако западне земље ограниче цене руских енергената.
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
ЕКОНОМИЈА
Медији: Велика Британија наставља да купује руску нафту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала