- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска амбасада осудила реакцију САД на убиство руских војника

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДео комплекса руске амбасаде у Вашингтону
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Реакција Сједињених Америчких Држава на стрељање руских војника показује да америчка страна доприноси јачању осећаја некажњивости неонациста у Украјини, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.
Претходно је америчка амбасадорка за глобално кривично правосуђе Бет Ван Шајак изјавила да америчке власти прате саопштења о убиству руских војних заробљеника у Донбасу и сматрају да све стране у сукобу морају да поштују међународно право.

„Званичница је одбила да директно осуди масакр наших ненаоружаних војника, без обзира што амерички новинари нису заташкали трагедију и што су потврдили да је релевантни видео-материјал аутентичан“, истиче се у саопштењу руске дипломатске мисије.

Такође се наглашава да је Москва више пута говорила да САД због снабдевања Кијева оружјем, обучавања злочинаца и плаћеника, као и предавања обавештајних података Украјини, постају страна у сукобу.
„Они доводе руско-америчке односе у ћорсокак“, закључује се у саопштењу.

Злочин над руским војницима у Макејевки

Раније је руско Министарство одбране саопштило да су украјински војници циљано убили, хицима у главу, више од 10 заробљених руских војника. Како додају у Министарству, овај злочин нико неће успети да прикаже као „трагични изузетак“.
Подсетимо, ради се о видео-снимку обрачуна украјинских снага са руским заробљеницима у Макејевки који се појавио на интернету.
Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због овог случаја, а портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Русија је спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника.
Стални представник Русије у УН Дмитриј Пољански саопштио је да се Русија поводом убиства, обратила УН.
Амерички лист „Њујорк тајмс“ објавио је да је потврдио аутентичност видео-снимака са места стрељања руских ратних заробљеника у Макејевки.
Руски војник у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Специјална операција у Украјини
Руски правници: Украјинске нацисте чека трибунал због монструозног убиства руских заробљеника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала