- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Како је 90 минута постало више од стотину?

© PAUL ELLISМундијал додатно време
Мундијал додатно време - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Љубитељима фудбала сасвим сигурно је запало за око да утакмице на Мундијалу у Катару имају превелику судијску надокнаду. После предвиђених и регуларних 90 минута на мечевима Енглеске и Ирана, односно Америке и Велса уследило је додатно време од чак 14 минута и 10 минута.
Збуњени су фудбалери и навијачи због огромних судијских надокнада које су постале реалност и традиција на Мундијалу у Катару.
Већ другог дана је на четири утакмице укупни продужетак био готово 47 минута што је незапамћено у свету фудбала.
Више је разлога за то. Има пет измена, а за сваку се рачуна устаљених 30 секунди, ту је и ВАР провера која одузима време. Ипак, легендарни судија Италијан Пјерлуиђи Колина, који је председник судијске комисије ФИФА огласио се и објаснио због чега је велика судијска надокнада на СП у Катару.
„Већ у Русији смо кренули са прецизним мерењем надокнаде, а рекли смо свима сада, да не буду изненађени када виде четвртог судију са великом бројкм за надокнаду. Било да је реч о шест, седам или осам минута. Ако желите више времена игре, потребно је и више надокнаде“, рекао је Италијан.
Велики број голова такође утиче на то да надокнада буде дужа. Разлог? Логично - радовање.
Утакмица Енглеске и Ирана у којем је виђено чак осам погодака, у првом полувремену које је завршено резултатом 3:0, било је продужено 14 минута. Не само због три гола, већ због нокаута и незгодне повреде коју је задобио голман Ирана, који је убрзо и замњен због потреса мозга.
„Размислите мало. Ако смо видели три гола, а славље траје по минут и по, већ смо тиме изгубили пет минута. Желимо да будемо доследни, а још ако се укључи ВАР, већ се израчуна све на прецизан начин“, констатовао је легендарни Колина.
Двобој Енглеске и Ирана који је окончан победом Острвљана резултатом 6:2 укупно је продужен 27 минута и 16 секунди, док је друго полувреме утакмице Америка - Велс трајало 10 минута и 34 секунде дуже од предвиђених 45 минута.
Традиција огромне надокнаде у Катару настављена је другог дана и на мечу Сенегал - Холандија, јер је друго полувреме продужено 10 минута и три секунде. Идентичан сценарио виђен је и трећег дана на мечу Аргентине и Саудијске Арабије, где је друго полувреме продужено осам минута, а играло се чак 14!
Сат је рекао своје, могу неки да се буне и да им се не свиђа, али судије су биле јасне: Велики број измена, консултација ВАР и велики број голова утичу на то да четврти судија изађе са сатом на којем ће бити исписан двоцифрени број.
Јасно је да фудбал више није исти и да утакмице не трају 90, него сто и кусур минута...
Лионел Меси - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Катар 2022
Први шок на Мундијалу – Саудијска Арабија нокаутирала Аргентину
 Концерт  Рибље чорбе на стадиону Ташмајдан - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Катар 2022
„Ајте кући Аргентинци, стасали арапски клинци“: Бора Чорба за Спутњик „анализира“ Мундијал
Уго Лорис, Француска - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Катар 2022
Француска легенда одбија дугине боје: „Морам да покажем поштовање домаћину“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала