- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Степијева контра: Пикси је погрешио – били смо „врећа за ударање“

© AP Photo / Hans PunzДрагослав Степановић
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Дошао је и прошао тај чувени меч са Бразилцима. Јасно се видело да нисмо одиграли утакмицу онако како је Пикси обећавао. Да не кажем, обећање лудом радовање. Читаве квалификације смо играли офанзиван фудбал, тако је било и против Португалије у Лисабону када смо били награђени, али је сада селектор променио систем и то се испоставило као погубно.
Хтео је Драган Стојковић Пикси све да осигура, па тек онда да мисли на офанзиву и завршило се поразом 2:0.
Kолумну Драгослава Степановићa – „Степијева контра“ моћи ћете да читате на Спутњику током трајања Мундијала у Катару од 20. новембра до 19. децембра.
Тешко је мењати систем тек тако, поготово на великом такмичењу као што је Мундијал. Морате тада да промените бар шест-седам играча, зато многе ствари нису функционисале. Ни кратки пасови, одсечени Александар Митровић. Ништа није функционисало.
Није срамота изгубити од Бразила, али када изгубиш прву утакмицу на турниру то изазива притисак на све остале утакмице. Видим да су се и Хрвати огласили по питању нашег пораза, а дизали су нас у небеса. Сада ликују. Нека...
Узрок пораза ја сам видео у промењеном систему – дефанзивно оријентисаном. Пикси је после меча причао како је изненађен недостатком снаге, а то је просто немогуће јер је сезона у јеку и сигуран сам да сви играчи имају снаге. Пре ће бити нешто друго да је у питању. Таква изјава селектора да су играчи физички неспремни је неодговорна. Морао је да стане испред играча, овако је свe пребацио на њих.
Један тренер, селектор, мора да стане испред екипе и да призна своје грешке. Не можеш да идеш даље ако не признаш да си и ти направио грешку.
Србија није имала ударац у оквир Бразиловог гола, што значи да нисмо играли добро. Видело се још после првог полувремена у ком правцу иду ствари. Када један зид лупаш чекићем, ти ћеш да га пробијеш. Тако је било са нама и Бразилцима, били смо „врећа за ударање“. Одступили смо од нашег офанзивно оријентисаног фудбала и били кажњени.
Не знам зашто је Стојковић променио игру у односу на меч у Лисабону против Португалије. Али, да пођемо од онога први кучићи од младе кучке у воду се бацају. Пораз од Бразила на старту Мундијала није трагичан, да је у некој другој фази па у реду, овако. Све је и даље отворено...
Баш као што је рекао наш капитен Душан Тадић после пораза да ће Србија шансу тражити кроз утакмице са Камеруном и Швајцарском. То је суштина. Бразил има осам, девет, ма десет ракета од играча и може свакога да победи, надигра. Због тога је и први фаворит за освајање „Златне богиње“.
© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЗлатна богиња, пехар намењен победнику Светског првенства у фудбалу
Златна богиња, пехар намењен победнику Светског првенства у фудбалу - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Златна богиња, пехар намењен победнику Светског првенства у фудбалу
Што се нас тиче, окрећемо се мечу са Камеруном који стиже већ за три дана. Тај Камерун би могао и морао да нам буде одскочна даска за наше „мало финале“ са Швајцарцима на затварању групне фазе.
Поновићу, не смеју играчи да изађу тада на терен са жељом да се освете за оно што се догодило у Русији, већ само да победе.
Оптимиста сам у наставку Мундијала, с тим што неће бити лако Пиксију да сада поново промени систем и врати се на офанзиву, јер је овим против Бразила збунио играче. Добро је што играчи нису толико погођени и депримирани, види се то из њихових изјава.
Чак и да не добијемо Камерун, можемо да прођемо са четири бода, под условом да победимо Швајцарце, што смо кадри, само што плаше те повреде три најважнија играча. Филип Костић, Александар Митровић и Душан Влаховић су срце екипе. Јасно је да нису 100 одсто спремни, а то је оно што је лоше, поготово на Светском првенству.
То ми је и нејасно због чега је Пикси инсистирао да игра Митровић од самог старта, јер сигурно да има неко да га одмени. Па, није очекивао сигурно да ће да победи Бразил. Значи, имао је простора да пусти неког другог да покуша. Јер, увек је боље здрав и 100 одсто спреман играч од оног који је тек изашао из повреде и у подсвести има да би поново могао да добије ударац у болно место и да се повреди.
Тактика има велику улогу у добијању противника и освајању титула. Важнији је играч који није повређен. Али, оставимо то сада иза себе, шта је било против Бразила.
Окренимо се Камерунцима и Швајцарцима. Да нам Камерун буде „одскочна даска“ за последњу утакмицу. Да будемо прави као и у Лисабону против Португалије.
Битно је да екипа има дух, а ако будемо играли као против Бразила без духа, онда не можемо никога да победимо.
Оптимиста сам и верујем да ће се момци консолидовати за оно што их очекује у Катару. Када су остале селекције у питању, морам да истакнем Шпанце који су одиграли изванредно и постигли седам голова против Костарике, док су Немци с друге стране подбацили против Јапана. Биће јако интересантно гледати тај дерби, јер Немци ако изгубе завршавају такмичење јако рано, баш као што је било у Русији. Одлични су и Енглези, али ово је тек почетак и свашта може да се промени у наставку турнира.
Гост у Миљановом корнеру пред пут на Мундијал био је српски репрезентативац Филип Ђуричић.
Срби и Нејмар - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Катар 2022
„Српски теретњаци“ су осетили хук „брзих возова“
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Катар 2022
Пикси: Да нисам повео тројицу повређених била би револуција у Србији
Србија – Бразил - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Катар 2022
Митровић одбрусио после пораза: Шта мислиш, шта сад? Идемо на победу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала