- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преокрет на Тајвану: Повратак партије која је неговала добре односе са Пекингом, огласила се и Кина

© AP Photo / Chang Hao-an/Pool PhotoПредседница Тајвана Цаи Инг-вен гласа на изборима
Председница Тајвана Цаи Инг-вен гласа на изборима - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Пратите нас
Партија Куоминтанг, која је тренутно у опозицији на Тајвану, води на локалним изборима за градоначелнике и начелнике округа у већини од 21 града на том острву. Та партија била је на власти на Тајвану од 2008. до 2016. и неговала је добре односе са Пекингом, наводи Ројтерс.
Председница Тајвана Цаи Инг-вен поднела је данас оставку на место председнице владајуће Демократске напредне партије уз образложење да преузима одговорност за лош резултат остварен на локалним изборима.
Она је рекла је да су ови избори „више од локалног гласања јер свет гледа како Тајван брани своју демократију у јеку војних тензија са Кином“.
Главна тајванска опозициона странка Куоминтанг (КМТ) победила је на данашњим локалним изборима у главном граду Тајпеју и освојила контролу над градским већем.
Према првим резултатима, КМТ води у борби за функције градоначелника у већини од укупно 21 града, као и на изборима за начелнике округа широм Тајвана, пренео је Ројтерс.
Од 2008. до 2016. владајућа партија на Тајвану, Куоминтанг, одржавала је добре везе са Пекингом, али су се оне погоршале када је на власт 2016. дошла Цаи Инг-вен, из Демократске напредне странке.
Кина види Тајван као једну од својих провинција и Пекинг већ дуго обећава да ће острво вратити под контролу Кине.
Тајванска влада оштро се противи тврдњама Кине и поручује да само 23 милиона становника тог острва може одлучивати о својој будућности, наводи британска агенција.

Кина се огласила поводом избора на Тајвану

Кинеска влада саопштила је да су резултати данас одржаних локалних избора на Тајвану открили да је главни део јавног мнења на том острву за мир, стабилност и добар живот, након што је владајућа Демократска напредна партија остварила лоше резултате на гласању.
Кина ће наставити да ради са народом Тајвана на промовисању мирољубивих односа и чврстом противљењу независности Тајвана и страном мешању, саопштила је Кинеска канцеларија за Тајван, јавила је званична кинеска новинска агенција Синхуа.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
СВЕТ
„Ноћна мора“ Вашингтона: Шта се крије иза наглог америчког заокрета према Кини /видео/
Кинески председник Си Ђинпинг поздравља учеснике 20. конгреса Комунистичке партије Кине (КПК). - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
СВЕТ
Опасне олује и неупоредива слава: Шта доноси наредних пет година Си Ђинпинга /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала