- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Отворено писмо Америци: Велики светски медији траже ослобађање Асанжа

© Sputnik / Александар МилачићПорука на мајици Емира Кустурице "Слобода за Џулијана Асанжа"
Порука на мајици Емира Кустурице Слобода за Џулијана Асанжа - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе треба да одустану од кривичног гоњења Џулијана Асанжа, затражили су у отвореном писму велики светски медији из САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Шпаније.
„Оптужбе против Асанжа представљају опасан преседан и прете да подрију амерички Први амандман (слобода говора и штампе) и слободу медија“, наводи се у писму које потписују уредници и издавачи британског „Гардијана“, америчког „Њујорк тајмса“, француског „Монда“, немачког „Шпигела“ и шпанског „Паиса“.
Америчке власти траже изручење Џулијана Асанжа на основу 18 тачака оптужнице, међу којима и оне за шпијунажу због објављивања детаља о акцијама америчке војске на Викиликсу.
Са друге стране, велики број људи и новинара, Асанжа сматра херојем који је жртва тога што је открио америчка злодела у конфликтима у Ираку и Авганистану.
Медији који су објавили писмо сарађивали су са Асанжом и објављивали нека од сазнања Викиликса. Ради се о материјалу познатом и као „Кејблгејт“, који је амерички војник Челзи (Бредли) Менинг објавио и у коме се виде дипломатски скандали, корупција и шпијунске афере на међународном нивоу, наводи се у писму.
„Објављивање није кривично дело“, истичу издавачи и уредници пет великих медијских кућа.
Објављени документи причају нелакирану причу како (америчка) влада доноси најзначајније одлуке, одлуке које државу коштају веома пуно у новцу и животима, цитира се у писму ранији уреднички коментар „Њујорк тајмса“, који је међу потписницима писма.
„Чак и сада, 12 година касније, новинари и историчари настављају да објављују нова открића користећи ризницу објављених докумената“, додаје се у писму.
У августу ове године, група новинара и адвоката поднела је тужбу против ЦИА и њеног бившег директора Мајка Помпеа, наводећи да их је америчка обавештајна служба шпијунирала када су посетили Асанжа док је боравио у еквадорској амбасади у Лондону, подсећа Ројтерс.
Асанж је провео седам година у тој амбасади, где је нашао уточиште, пре него што је изведен и ухапшен 2019. Од тада чека да се заврши судски поступак по америчком захтеву Лондону да буде изручен. Уколико доспе у САД, суочиће се са претњом казне од чак 175 година затвора.
Адвокатски тимови Џулијана Асанжа поднели су жалбу Вишем суду у Лондону са захтевом да блокира изручење. Претходно је британско министарство унутрашњих послова одобрило Асанжово изручење у САД.
Случај Џулијана Асанжа био је тема и емисије Нови Спутњик поредак
Џулијан Асанж протест у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СВЕТ
Уредник Викиликса: Америка прогања Асанжа јер је открио истину о њиховим грешкама
Акција у знак подршке Џулијану Асанжу испред зграде суда у Лондону  - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
СВЕТ
Задат самртни ударац слободи мисли на Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала