- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Бура због Месијевог пенала: „Срамотна одлука, Пољска је оштећена“

© AP Photo / Ariel SchalitАргентина – Пољска
Аргентина – Пољска - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Фудбалери Аргентине савладали су Пољску (2:0) у трећем колу групне фазе Светског првенства у Катару, а сва пажња после меча усмерена је на судију Данија Макелија који је досудио пенал за Аргентину. Док је са једне стране Лионел Меси тужан због промашаја, са друге стране Војићех Шчесни сматра да је одлука неисправна, а са њим се слажу и стручњаци.
Аргентина је силовито ушла у меч са Пољацима, свесна да је само победа води у осмину финала Мундијала. Шансе су се ређале, а фудбалери Пољске имали су среће што на голу имају невероватног Војићеха Шчесног који је бранио готово сваки ударац.
У 36. минуту Лионел Меси је пао после дуела са голманом Пољске, а ВАР и судија одлучили су Аргентина добије пенал. Најбољу шансу до тог тренутка Меси није искористио јер је Шчесни погодио да ће славни Аргентинац шутирати у леву страну и одбранио шут.
„Љут сам на себе због промашеног пенала. Имам утисак да је тим био јој јачи после те моје грешке. Знали смо да ако постигнемо први гол, то све може да промени“, рекао је Меси после утакмице.
Иако велика шанса није била искоришћена, Аргентинци су два пута затресли мрежу, али је остало питање да ли је пенал уопште требало досудити.
Шчесни је после утакмице тврдио да је он судији признао да је додирнуо Месија, али да је то било далеко од фаула.
„Рекао сам судији да сам додирнуо Месија, али да то није био ударац. То није било довољно за пенал. Ипак, судија је све то видео другачије. И можда је и добро, јер сам опет одбранио“, објасни је сјајни голман.
У студију „РТС-а“ спорну одлуку коментарисао је и Дејан Недић, бивши међународни фудбалски судија, који је истакао да сматра да је Макелијева одлука срамна.
„Ефекат, молим вас. Меси је шутнуо лопту, ефекат је виђен и није требало да буде казненог ударца. Невероватно за Данија Мекелија, који слови за једног од петорице најбољих светских судија... Био сам убеђен да када је отишао да гледа екран и када је видео ово што ћемо сада видети, да је Меси одиграо лопту. Лопта је кренула у гол аут и да је ефекат постигнут. Погледајте, голман иде на лопту, случајно, није то страшно било. Сматрамо, консензус је направљен, да је оштећена Пољска“, рекао је Недић гостујући на РТС-у.
Неслагање са судијском одлуком изнели су и Рио Фердинанд и Алан Ширер, бивши енглески фудбалери у студију Би-Би-Сија.
„Ово је заиста срамотна одлука. Није ВАР због овога уведен. Једва му је дотакао трепавицу. Чињеница да је судија отишао да гледа ово. Невероватно“, рекао је Фердинанд.
Са њим се сложио и Ширер.
„Нема шансе да је ово био пенал. Сећате се када су увели ВАР да су причали да се активира само када су у питању очигледне грешке. Ово није пенал. Сви овде у студију се са тим слажемо“, поручио је Ширер.
Док се дискутује о овој одлуци, Аргентинци се спремају за осмину финала, а ако је направљена грешка правду за Пољаке изборили су фудбалери Саудисјке Арабије који су голом против Мексика најпре ублажили пораз, а потом послали Пољску у осмину финала.
Енглеска и Иран - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Катар 2022
Фудбалер Енглеске напустио репрезентацију усред Мундијала – приватни разлог се држи у тајности
Фернандо Рапалини, судија, Аргентина - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Катар 2022
Судио Хрватима, сад ће и Србима – Швајцарцима је већ једном донео срећу
Србија и Камерун - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Катар 2022
Одакле Србији „глуви телефони“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала