Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Преокрет у Бриселу: Куртијево именовање министра сада - разочарење за ЕУ

© Фото : Youtube/EU Debates | eudebates.tv/PrintscreenПортпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
ЕУ и 27 држава чланица позивају Приштину да поштује све процедуралне кораке када се именује министар из невећинске заједнице и да именовања министара буду у сагласности за косовским уставом, изјавио је портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано и додао да је именовање Ненада Рашића за њих разочарење.
„Рекли смо веома јасно око именовања Ненада Рашића, као министра, да је витално важно да сва министарска именовања буду у сагласности за уставом Косова. ЕУ и 27 држава чланица позивају Косово да поштује све процедуралне кораке када се именује министар који долази из невећинске заједнице. То треба да се поштује“, рекао је Стано на конференцији за новинаре.

Именовање Рашића - разочарење

Он је навео да је ово именовање за њих „разочарење зато што не испуњава оно што устав захтева, као и да то треба да реши уставни суд Косова“.
„Усклађеност са уставом је кључан захтев и очекујемо од Косова да се тога придржава“, истакао је Стано.
Он је нагласио и да свих 27 држава чланица ЕУ очекује европско понашање, било да се ради о реторици, акцији или решавању проблема.
„Што се тиче Косова, ми смо јуче коментарисали потез. У оквиру дијалога између Београда и Приштине међусобно поверење је кључно“, рекао је портпарол.
Он је поновио да „треба имати европско понашање када имате европске аспирације, а то подразумева уздржавање од унилатералних корака, од корака који доносе ескалацију и тражити решења на европски начин“.

Ситуација на терену - крхка

Стано је оценио и да је ситуација на терену „крхка“.
„Имали смо ескалацију и ЕУ је позвала две стране да смире тензије после унилатералних корака и провокација. Безбедносна ситуација на терену је крхка и то мора да се има на уму. Свака акција која може да повећа тензије, мора да се избегне. Подсећам на позив ЕУ и 27 држава чланица упућен обема странама да раде на враћању косовских Срба у институције у складу за обавезом договора“, истакао је портпарол ЕУ.
Што се тиче самита у Тирани између ЕУ и Западног Балкана, портпарол Европске комисије Ерик Мамер је данас изјавио да је самит ЕУ-Западни Балкан веома важан и да очекују да сви лидери Западног Балкана буду присутни заједно за лидерима ЕУ институција и лидерима држава чланица, пренео је Танјуг.
Стано се огласио после обраћања председника Србије Александра Вучића и европског комесара за проширење Оливера Вархељија, који данас борави у Београду. Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је претходно оценио реакцију ЕУ на именовање Рашића као срамну, што је пренео и Вархељију.

Стано променио изјаву

Нова Станова изјава разликује се од јучерашње, када је именовање Рашића прокоментарисао позивом Београду и Приштини да „раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу као и на хитном повратку косовских Срба у све приштинске институције“.
То је изазвало негативне реакције у Београду, будући да се ради о једностраном Куртијевом потезу, а не о нечему у чему учествују „обе стране“.
Такође, Стано јуче није изнео оцену да се раду и „разочаравајућем потезу“.
Комесар за проширење Оливер Вархељи покушао је данас у Београду да објасни јучерашњи Станов коментар, речима да се „не ради о критици, већ о понављању основног правила дијалога, који не може бити успешан без ангажмана обе стране“.
Оливер Вархељи и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
СРБИЈА
Вучић: Размотрићемо одлуку о одласку у Тирану /фото, видео/
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СРБИЈА
Хитна и одлучна реакција Вучића на став ЕУ: То је бедни антисрпски однос, а Курти терористички олош
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала