- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија

Пикси: Није било могуће да ствари дођу на своје

Пратите нас
Драган Стојковић Пикси, селектор репрезентације Србије, обраћа се први пут по доласку репрезентације у Београда после елиминације у групној фази Светског првенства. Пренос конференције пратите на Спутњику.
Фудбалска репрезентација Србије у недељу је стигла у српску престоницу пошто је завршила такмичење на Мундијалу.
Директан пренос са конференција пратите уз Спутњик.
Садржај
15:22 05.12.2022
 - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Катар 2022
„Не можете да замислите...“ – Пикси Спутњику о проблему пред пут у Катар /видео/
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
15:25 05.12.2022
„Знам који су разлози људи који ме пљују, уплив, утицај, има таквих, то не дозвољавам и то није ништа спорно. Трудим се да свој посао радим на најпоштенији начин и колико знам и могу. Питање је да ли знам или могу, неко ће рећи овако или онако. Имам чист образ. И нико неће успети да га упрља. Нико. Списак је знао да се мења пред утакмицу у свлачионици некад, то је истина, потпуна истина. Зато нас нема у Европи 25 година. Због тих ствари. Онда дође неко и почисти све те ствари и наравно да не ваља. Бистра вода им не одговара. Многима не одговара, јер су навикли да живе у муљу. У бистрој води се све види. Да се препуцавам, улазим у неке полемике, то се неће догодити. Мешање у тим, промена састава тима, не постоји ниједан човек у земљи док сам ја ту. Многима зато не одговарам, због заступљености интереса, њихових, а не мојих интереса. Ја сам чист, образ ми је чист, не улазим у комбинације са менаџерима, не чиним никоме нешто зарад мог бенефита. То се неће десити. Није се дешавало нити ће се десити“.
15:24 05.12.2022
„У ових 20 и нешто година имали смо две-три Лиге шампиона, 2006, 2010, 2018. и 2022, четири Мундијала. Где смо били такви какви смо били. Треба само бити реалан. Ништа то ми нисмо спектакуларно постигли на светском или европском нивоу. Стално потенцирам да је одлазак на такмичење велики успех, заиста велики. И то мора да се поштује и цени. Ко год мислио да негира и да пљује по томе, неће му успети, нећемо то дати. Знам колико се играчи жртвују и колико дају да преставе Србију на најбољи начин. Добро радимо, добре се понашамо, атмосфера је супер, то су показатељи. То није фатаморгана нити неко нешто измишља. Многима то смета. Два циља су остварена, овај трећи, што нисмо прошли даље, прихватам као неуспех, али показује да није све тако црно нити може да буде. Зато се враћамо на победнички колосек, да Бог поживи наше играче, да буду здрави и живи и да вратимо Србију у европске оквире. Уласком у А дивизију Лиге нација, смо већ то урадили. Да и то напоменем. Знате на шта мислим када кажем на стање и амбијент у ком радимо. Народ мора да верује, вратили смо веру у тај фудбал, нисмо се вукли као бабе, играли смо фајтерски, за гол више и нисмо се стидели тога, успели смо у томе. Ова два резултата, не рачунајући Бразил, неће моћи да погазе све. Ако неко сматра да треба да будемо у полуфиналу, финалу или четвртфиналу. Кад смо ми били ту, кад је наш репрезентативни фудбал био ту? Нисмо били ту, то је тежња, жеља, да будеш бољи. Да би био на том нивоу мораш да будеш спреман у свим аспектима које репрезентација треба да има“.
15:24 05.12.2022
„Срамота је да се не бориш, да се шеташ по терену, то је срамота. Капа доле играчима, ово је био максимум. Да тражим више од њих било би неморално, такође исто и да очекујем више од њих. Све оно што сам тражио у квалификацијама су одговорили. Они су перфектно, бриљантно одрадили оно што сам тражио, овај моменат када не можете да им тражите више. Да неко пљује по њима и да их неко вређа. Није фер нити ћемо то да дозволимо. Циљ ће остати исти, да наставимо да будемо здрава група.Тај меч против Камеруна требало је да се заврши са 4,5 или 6:1 по приказаном и креативности, шансама, није се видела опасност по наш гол, доминирали смо. До тог другог гола који су дали. Зашто се нисмо бранили? Јесмо се бранили, али смо превише високо изашли, без икакве потребе, инструкције са клупе. Десио се тактички промашај, отворио се комплетан простор за неке контре...то је поклон није чак ни контра. Наша грешка. То су кардиналне грешке. Стално ће се наћи разлог зашто не ово или оно, Камерун је био у нокдауну, предали су се. Њихове линије биле су раширене, средину терена имали смо у нашој доминацији и контроли. То се деси, тешко је да се предвиди. Такве врсте грешака су неприхватљиве и не смеју да се догоде. Играч сам са лоптом, може само да одигра дугу лопту, то је највећа опасност и у том моменту морате да будете интлгентнији, да се вратите, да не идете напред. То је наивна почетничка грешка. Камерунци нису били бољи од нас, сами смо криви“.
15:22 05.12.2022
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Катар 2022
„Не можете да замислите...“ – Пикси Спутњику о проблему пред пут у Катар /видео/
14:54 05.12.2022
Пикси: Жао ми је Настасића и Спајића
„Стварно мислите да у овом систему не може да се игра? Управо овај систем нам је донео пласман на Мундијал. Систем као систем није никаква гаранција успеха, систем је само интерпретација игре на терену. Да ли са тројицом, четворицом позади. Питање како се понашате на терену, да ли се поштују принципи игре у нападу, одбрани, има ту много ствари, да не замарам, јер ви нисте тренери. Неко сте ко прати и гледа фудбал, извештава онако како га види. Сви ти стручњаци који имају право да критикују. Да ми одређује систем игре? То нико у овој земљи неће моћи. Једног дана када други дође, нека раде шта хоће. Списак од 26 имена био је такав, констатација је била да је то најбоље што Србија има. Играчи из одбране одиграли су све у квалификацијама, успешно, са неким мањим грешкама које нису биле кобне. Реално је било да се пружи шанса истим тим играчима. Не може да се жали за просутим млеком. Време је прошло. Жао ми је што нисам могао да рачунам на Настасића и Спајића, играче са искуством који могу да одговоре тим задацима и који имају квалитет. Знате за њихове повреде, са Матијом би било неозбиљно да се ослањамо на њега због хроничних повреда. Урош са друге стране је имао ту несрећу да је имао озбиљан прелом и ван строја је био дуго због тога. То је нешто најбоље што ми имамо. Могло је боље и морало је. Никада нисам био неко ко је делио екипу на одбрану, везни ред и нападаче. Од марта 2021. године смо декларисали наш став како репрезентација треба да изгледа. То је тимски дух. Не можете да делите линије. Тим је тај који побеђује и губи и који доноси славу и успех“.
14:49 05.12.2022
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Катар 2022
Пикси: Некима сам трн у нози, имам став и нема места за мешетарење!
14:39 05.12.2022
Пикси: Планирана је дупла измена
„Ми смо успели оно што је најтеже у фудбалу да уђемо из минуса у плус и ми смо успели да дођемо до вођства, имали смо другачији план, да не замарам људе тактичким стварима. Припремљена је била дупла измена у полувремену, нећу вам рећи ко је требало да уђе и изађе. На дефанзивном плану би тим боље изгледао у случају позитивног резултат. Онда примамо гол наивно и план пада у воду. Била је припремљена дупла измена. Отишли бисмо у другачији систем, далеко дефанзивнији. Онда бисмо чекали контру, па ако дамо, дамо, ако не, бар би се бранили. Видели бисте дефанзивно оријентисану Србију са резултатом који би одговарао у том моменту. Долази до шокантног гола. Изменама покушаваш да освежиш екипу због напора. Опет долази до шока на старту другог полувремена. Долазимо у минус од једног гола. Не налазимо више могућност и снагу да преокренемо. Гол их је психолошки подигао, имали смо два ровита нападача који су играли са 50-60 одсто могућности. Измене су прављене да се освежи тим.“
14:38 05.12.2022
Пикси: Дешавали су се и физички обрачуни – у нашем случају тога није било!
„Нико није најавио повлачење из репрезентације! Дешавале су се сцене, непријатне ствари у свлачионици после изгубљених утакмица и до физичких обрачуна. Што не приличи никоме. У нашем случају, тога није било наравно. Пружио сам свима руку, честитао на залагању и свему. У марту нас чекају озбиљне утакмице. Чекају нас мечеви за ЕП, желимо Србију да одведемо у Немачку и то је то. Има довољно времена да се поведе рачуна о тим стварима".
14:36 05.12.2022
Пикси: Шок за шоком!
„Нисмо имали среће ни са тим, ни са принудним изменама, посебно у задњој линији. Претпостављам да би резултат био на нашој страни против Камеруна. Не би овако било да се не дешавају те врсте несрећа у тактичком смислу, када нама два централна бека траже измену против Камеруна. Павловић и Вељковић. Ремети се, не дефанзивна линија, него идеја коју већ имате да ту утакмицу затворите онако како желите, а то је да победите. Планиране су биле друге измене и то је био план. Шок, за шоком. Морате принудно да мењате нешто што нисте планирали. Ту лежи један од разлога за примљена два гола. Наивно и лако су изједначили. Нисмо имали среће да Митровић у надокнади постигне гол. Нисмо имали среће, можда би све било другачије. Све те неке околности... Сетићете се још летос када сте ме питали о очекивањима, причао сам само да су сви живи и здрави и да је новембар далеко“.
14:34 05.12.2022
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Катар 2022
„Знао сам да не ваља – и како да будем насмејан?“ – Пикси о проблемима и случају „Митровић“
14:27 05.12.2022
Пикси: Да се рачуна 60-65 минута...
„Што се физичке припремљености тиче, ми нисмо били на нивоу таквог такмичења. Мислим да не грешим. Ако погледате игру и перформанс и наше учешће у свим тим утакмицама. Да се рачунају 60-65 минута, били бисмо први у групи по резутату. Нажалост, играју се 90+ минута. Нисмо били на том нивоу да одговоримо. Приметио сам да је слично стање и у неким другим репрезентацијама и био сам изненађен што је тако. Играчи нису на том физичком нивоу да одговоре изазову какав је Мундијал. Белгија рецимо, изгледала је као издувани балон у физичком смислу. Да ли је могуће да они, са таквом генерацијом и очекивањима, буду на том нивоу по физичком стању. Нису они мој проблем, наш проблем смо ми, потребна је анализа већа. Анализа физичке спреме, сви су дошли из такмичења, није било паузе...“
14:26 05.12.2022
Пикси: Очекивали су да вадимо очи једни другима – то се никада неће десити!
„Многи су очекивали да се ми потучемо у свлачионици, да вадимо очи једни другима. То се никада неће десити. Играли су под инјекцијама, ризиковали каријере, дуже одсуство са терена, то мора да се поштује. Гинули су за дрес Србије, а ја изражавам задовољство и поштовање због такве групе момака. Ово је био само један максимум у стању у ком смо били. Били смо чак и у тој ситуацији на прагу да прођемо круг и да кажем прошли смо прву фазу, ја сам своје одрадио. Нисмо и не бисмо имали снаге за то. То је моја лична опсервација стања које сам имао 14. новембра“.
14:22 05.12.2022
Пикси: Никоме нећу дати да ово представља као катастрофу!
„Спољни фактори који су једва чекали да дође до резултатског неуспеха дочекали су својих пет минута да нападају, омаловажавају, да не користим неке теже речи. То неће пореметити једну здраву групу, оно што смо направили за ових 20 месеци. Нећемо им дати да уносе немир и да неко представи да је катастрофа. То не постоји, трагедија у спорту не постоји. На њима је да коментаришу и да гледају на свој начин. И мора се достојанствено истрпети све, као и похвале, нисмо летели ни кад су нас хвалили. Показали смо да Србија може да игра добар, атрактиван фудбал, оно што народ хоће. Неки пре мене критиковани су за дефанзиву, за лош фудбал, за нешто што је било декадентно. Сад имамо офанзиван, атрактиван фудбал. Понашамо се најбоље што можемо. Нећу никоме дати да ово представља црно и да је катастрофа. Фудбал је такмичење, негде ће бољи победити, слабији изгубити. Из овога ћемо извући само поуке и бићемо јачи него што смо били“.
14:18 05.12.2022
Пикси: Можда смо могли да прођемо групу, али касније ништа не бисмо урадили
„Немам грижу савести нити сам неког играча ставио уместо неког другог због неког разлога. Они су заслужили да се нађу тамо. Направили смо велики успех, бићемо свесни тога тек за 10-15 година. Нашли смо се на Светском првенству. Касније ово што се издешавало у Лиги нација, перфектан низ резултата, прво место, пласман у А дивизију, међу 15 најбољих у Европи, то су неке ствари на које никада нећу дати да неко пљује, негира и понижава. То су чињенице и учинили смо феноменалне ствари за репрезентативни фудбал у претходних 20 месеци. Можда смо могли да прођемо ту групу, али касније ништа не бисмо урадили. Никада јавно то не бих рекао, али нисмо имали снаге за неки дужи корак“.
14:18 05.12.2022
Пикси: Листа играча се није правила по канцеларијама
„Да смо били здрави и спремни ситуација би била другачија. Дали смо шест голова на такмичењу, то су два по мечу, то је добар просек. Било је разматрања да се зову неки други играчи, нико овде нема резервисано место у тиму. Има довољно времена, све ће се учинити да будемо спремни. Одлучили смо се за овај састав. Да напоменем. Ова листа није се правила по канцеларијама, није се гледао ничији интерес, направљена је трезвено, хладне главе, то су били играчи који су изнели терет квалификација“.
14:15 05.12.2022
Пикси: Направили смо велике грешке
„Не летим када смо феноменални на терену, нити се осећам пораженим када то нисмо. Зашто то кажем? Јер смо другу утакмицу против Камеруна имали у џепу, победа је била ту. Из минуса смо се вратили у позитивно стање, из 0:1 смо ментално били довољно јаки, преокренули. Зашто нисмо искористили ту шансу, то остаје на нама, за анализу, како су се неке ствари одиграле у тактичко-одбрамбеној игри. Неке грешке које у смо направили у тој фази и то не би требало да се дешава на овом нивоу. То су велике грешке и поклони за противника. Желим да искористим ову прилику да честитам играчима на свему. Дали су максимум, то говоре неки параметри, када се трчи по 117-118 километара по утакмици, види се пожртвованост, жеља, све што би један тим требало да има. У неким моментима нисмо смели да реагујемо тако и да поклонимо ту једну победу Камеруну. Сами смо криви због тога и то морамо да анализирамо“.
14:13 05.12.2022
Србија - Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Катар 2022
Лабави „осигурачи“ и напад који не игра одбрану – генеза потопа Србије
14:12 05.12.2022
Зашто је Пикси говорио да је екипа спремна
„Те изјаве да смо спремни пре Мундијала, то причамо јер странци читају. Када бисмо рекли да идемо повређени, да идемо у саставу у ком не би требало, то би биле алиби приче. Причали би да тражимо изговоре. Желели смо то да сачувамо, ту позитивну енергију и да ће то физичко стање везано за те повреде негде да се превазиђе и да ће до почетка Мундијала ствари да дођу на своје. То је било немогуће“.
14:10 05.12.2022
О Пиксијевом расположењу

„То нисам био ја... Постоје објективни разлози, они крећу мене да брину негде 14. новембра када смо се нашли овде, знајући ситуацију и здравствени билтен кључних играча. Реално гледано, није било реално да они играју, али су они били носиоци у квалификацијама“.
14:09 05.12.2022
„Као одговоран човек који није летео и шетао са цвећем по Београду када смо имали добре резултате, сада се нећу крити нити бежати од одговорности и сигурно нећу сести на авион и отићи негде и послати неко саопштење. Ја нисам тај човек“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала