Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић у Тирани на Самиту ЕУ и Западног Балкана

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић борави у Тирани где учествује на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана. Самитом председава председник Савет ЕУ Шарл Мишел, а присуствује и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Самит лидера ЕУ - Западни Балкан одржава се у Тирани, први пут у региону, а поред највишних званичника ЕУ, на овом скупу учествује и лидери 27 земаља чланица, као и региона, међу којима је и председник Србије.
Током Самита у главном граду Албаније Александар Вучић ће имати и низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Краљевине Белгије Александар Де Кро, као и председник Владе Краљевине Холандије Марк Руте. Састаће се и са француским председником Емануелом Макроном.
Председник Србије ће, поред тога, присуствовати и потписивању Роминг декларације између мобилних оператера Европске уније и земаља Западног Балкана, саопштила је прес служба председника.
Главне теме самита у Тирани су заједничко решавање последица сукоба у Украјини, интензивирање политичког ангажмана, јачање безбедности и изградња отпорности на страно мешање, суочавање са изазовима миграције, борба против тероризма и организованог криминала.
"Самит је прилика да се поново потврди кључни значај стратешког партнерства између ЕУ и Западног Балкана, региона са јасном перспективом ЕУ", саопштила је ЕУ.
Према званичној агенди самита у Тирани, предвиђено је потписивање споразума ЕУ и земаља Западног Балкана о смањењу цена роминга, после чега ће бити одржане пленарне сесије.
Учесници самита треба да усвоје и декларацију којом се потврђује посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ за земље Западног Балкана и убрзање тог процеса.
На крају је предвиђена и заједничка конференција за медије на којој ће говорити председник Савет ЕУ Шарл Мишел, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Албаније Еди Рама.
Самит у Тирани био је тема емисије "Свет са Спутњиком".
Тирана, припреме за самит - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
Подкаст
Русија, Русија, санкције, па све остало: Шта доноси самит ЕУ и Западног Балкана /видео/
Председник Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
СРБИЈА
Вучић: Идем у Тирану, борићу се за интересе нашег народа /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала