- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија остварила сан Петра Великог: 12 Путинових порука

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин одржао је седницу Савета за људска права на којој је говорио о специјалној војној операцији, нуклеарној претњи и генерално ситуацији око Украјине. Спутњик је сабрао 12 најзначајнијих теза руског председника са овог догађаја.
– Разговори о додатној мобилизацији немају смисла – за тим данас нема никакве потребе.
Мобилисано је 350.000 људи од којих се половина налази у зони специјалне операције. Од тих 150.000 људи 77.000 је у борбеним јединицама, док су остали на другој и трећој линији и обављају функцију територијалне одбране или пролазе додатну обуку у зони операције. Преосталих 150.000 уопште није у јединицама. Они су и даље на полигонима и у центрима за обуку.
– Специјална војна операција је дуготрајан процес, али су нове територије значајан резултат за Русију. Азовско море је постало унутрашње море Русије. Још се Петар Велики борио да руска империја добије излаз на то море. Али најважније је то што су људи који тамо живе сада са нама. То је најважнији резултат.
– Треба размислити о формирању специјалног органа који ће евидентирати и истраживати злочине украјинске војске, посебно нападе на стамбена насеља.
– Нема масовног напуштања положаја у зони специјалне операције. Русија нема никакве логоре, зоне и тако даље – то су све глупости, лажне вести које немају никаквог основа.
– Русија ће штитити своје националне интересе свим расположивим средствима.
– Једини гарант територија Украјине у њеним садашњим границама могла би да буде Русија, али то је већ ствар нових лидера Украјине.
– Није Русија покренула рат, него су га након државног удара у Украјини 2014. године покренуле тадашње украјинске власти.
– Не би било сувишно да Украјина надомести штету коју је нанела Донбасу и другим новим руским територијама.
– Руку на срце, опасност од нуклеарног рата расте. Русија гледа на нуклеарно оружје као на средство заштите, као могућност за узвратни удар. Русија никоме не испоручује своје нуклеарно оружје.
– Русија неће махати својим нуклеарним оружјем као мачем по свету.
– Нисмо полудели, свесни смо шта је нуклеарно оружје. Наше нуклеарне снаге су напредније него у било којој другој земљи света.
Ракетни систем Авангард - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
РУСИЈА
Путин: Русија ће бранити савезнике свим средствима
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2022
Специјална операција у Украјини
Путин: Пољски националисти сањају како да заузму западну Украјину - само Русија је може заштитити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала