- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Центаршут за Дарка Ковачевића – само на Спутњику: „Тешко Хрватима“

© Фото : Фудбалски савез СрбијеДарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Током Светског фудбалског првенства у Катару специјални сарадник Спутњик спорта биће Дарко Ковачевић, легендарни српски фудбалер и учесник Мундијала у Француској 1998. године, кроз рубрику „Центаршут за Дарка Ковачевића“.
Спутњик ће кроз пет питања центрирати легендарном голгетеру, а онда ће уследити његова реализација.
С обзиром на то да је Србија завршила учешће већ у групној фази, тематика ће бити везана за репрезентације које су остале у Катару, а акценат ће бити и на фудбалерима који су обележили досадашњи ток Мундијала.
Наравно, неизбежна тема и први центаршут морао је да се односи на крај Србије на Светском првенству.
Дали смо пет, примили смо осам голова и завршили као последњи у групи са једним освојеним бодом у групи са Бразилом, Швајцарском и Камеруном. Како оцењујете учешће Србије на Мундијалу у Катару?
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Катар 2022
Центаршут за Дарка Ковачевића – само на Спутњику: „Пикси је вруће главе погодио у центар“
– Било је можда мало превише еуфорије око тога шта ћемо урадити. Што каже Пикси, треба да будемо на великим такмичењима, а неуспех је када се не пласирамо. Не може да се деси да нас нема 24 године на Европском првенству. Треба Србија увек да буде на великим такмичењима јер имамо квалитетне играче, младе играче, играче у најбољим годинама. Гарантујем да ће нас Пикси одвести на Европско првенство у Немачкој 2024. године. И то ће већ бити успех. Селектор је дао себи циљ да нас одведе и ја сам сигуран да хоће. Е сад, шта ћемо ми тамо урадити, видећемо. Што се Катара тиче, можда је могло боље, селектор и играчи су свесни тога. Али ове приче да ли је ваљао систем, да ли је био погрешан, то не треба да се коментарише. Тај систем нас је одвео у Катар и селектор је тај који најбоље зна. Нисам од оних који критикују, да је могло боље могло је, али идемо даље. Испале су и јаче репрезентације од нас, попут Белгије, Шпаније, Уругваја.
Која репрезентација васје најпријатније изненадила, а која разочарала?
Разочарали су ме Шпанци. Од њих су сви очекивали нешто боље и нешто више. Нисам видео никакву идеју у игри, а чувена тики-така ме је уморила. Уморила је и Мароканце, не би им до сутра дали гол. Мароко је био опаснији, одлично су стајали на терену имали су добру транзицију. Јесу ме изненадили Мароканци, али знали смо да им сви играчи играју у лигама петице, знају они фудбал, то су квалитетни играчи.
Ембапе (пред)води Французе, стигао је већ до девет голова на светским првенствима, изједначио се са Месијем који има три СП више, престигао Роналда. Да ли може да сруши прво Жиста Фонтена рекордера Француске са 13 голова, а једног дана и до апсолутног рекордера Мирослава Клосеа 16 голова?
© AP Photo / Christophe EnaКилијан Мбапе
Килијан Мбапе - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Килијан Мбапе
– Килијан поседује све квалитет и фудбалске и оне ван терена да у наредних 10 година буде најбољи играч на свету. Тренутно је међу најбољима, не треба бити много паметан кад гледаш утакмицу да се све врти око њега. Млад је момак, има тек 23 годинe и страшно је јак у игри 1 на 1. Апсолутно да може да сруши све рекорде које сте поменули.
Да ли Хрвати могу да приреде сензацију против Бразила или мислите да ће Нејмар и другови, који су, чини се, највише показали на Мундијалу, успети после 20 година да освоје „Златну богињу“ ? То би уједно био и најлепши поклон за великог Пелеа који је у болници...
– Мислим да тешко, јако тешко. Знају сви да су Бразилци фаворити за освајање. Биће тешко Хрватима не верујем да могу да направе неко чудо против Бразила.
Како сте видели одлуку Фернанда Сантоша да остави Кристијана Роналда на клупи, а екипа је деловала импресивно? Да ли очекујете да иста тактика буде и против Марока који је направио сензацију у осмини финала и послао кући Шпанију?
- Не знам ми шта се ту заиста догодило. Тренер, селектор је тај који одлучује. Сантош је тако одлучио, испоставило се као исправна одлука. Не мора да значи да Кристијано Роналдо неће почети против Марока. То је индивидуална ствар и треба је поштовати. Али, понављам Меси и Роналдо су померили границе јер су давали по 50 голова у сезони.
Искористили смо прилику за још један екстра-центаршут Дарку Ковачевићу, који је кратко, али ефикасно анализирао коме предност у свим четвртфиналним дуелима на Мундијалу.
Аргентина – Холандија?
– Холанији предност. Очекујем неизвесну и тешку утакмицу до самог краја, али некако видим Холандију да је ближа пласману у полуфинале. Из утакмице у утакмицу подижу форму и то је јако битно. Добри су Аргентинци, чврста екипа, играју тактички добро, играју на резултат, имају и Месија, али ипак блага предност „лалама“.
Француска – Енглеска?
–Тешко, тешка утакмица. Предност Франузима због Ембапеа, Жируа, Дембелеа. Ти спољни играчи Француске праве разлику, а унутра имају класичну 'деветку'. Изненадили су ме пријатно Енглези, играју леп фудбал са Белингемом, Фоденом, Саком, али мислим да „триколори“ имају најбрже крилне играче на свету и то им даје предност.
Бразил – Хрватска?
– То сам практично већ рекао. Бразил је фаворит и све осим њихове победе и пласмана у полуфинале било би чудо.
Португалија – Мароко?
– Дајем веће шансе Португалцима, али овде лако може да буде изненађење. Ако се Мароканци буду 'спаковали' као против Шпаније може свашта да се догоди. Португалци су дали шест голова Швајцарцима, али ме нису убедили у претходним мечевима да су нешто превише креативни, док је Мароко у Катару примио само један гол“.
Здравко Мамић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Катар 2022
Мамић: Да Хрватска има Митровића и Влаховића играла би финале Светског првенства
Фудбалери Србије позирају пред фудбалску утакмицу између Србије и Шведске на стадиону Рајко-Митић у Београду 24. септембра 2022.  - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СПОРТ
Двојица Срба прелазе у Премијер лигу?
Србија и Камерун - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Катар 2022
Перина рабона: Кула од песка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала