- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Једнострани уступци Москве у дијалогу са САД су искључени

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
Пратите нас
Једнострани уступци Русије у дијалогу са Сједињеним Америчким Државама о стратешкој стабилности једноставно су искључени, он је могућ само на равноправној основи, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
Он је истакао да једнострани уступци Москве нису опција и да се то чак ни не разматра.

„Ако и када Американци буду спремни да наставе (дијалог о стратешкој стабилности) и ми ћемо бити спремни“, рекао је он у интервјуу за „Известија“.

Према његовим речима, преговори Русије и САД о Споразуму о смањењу и ограничењу стратешког наоружања није прекинут, већ паузиран и тренутно није познато када ће бити настављени.
Дипломата је рекао да Москва не жели прекид дипломатских односа са Вашингтоном и додао да САД такође потврђују да је дијалог неопходан.
Са друге стране, Рјабков је оценио да ситуација по питању виза и дипломатских мисија Русије и САД остаје проблематична, као и да Вашингтон не тражи решења.

Заменик министра је нагласио да је неопходно да дипломатска представништва испуњавају своју функцију како би радила у циљу унапређења односа и да се макар траже начини да се не погоршају више од тренутног нивоа.

Он сматра да су ограничења са америчке стране потпуно немотивишућа и истиче да на ограничавајуће мере Вашингтона Русија мора да одговори.
Рјабков је прокоментарисао и стварање заштитне зоне око Запорошке нуклеарке рекавши да је Москва упутила Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) предлоге са конкретним параметрима за стварање заштитне зоне око Запорошке нуклеарке и да их агенција тренутно разматра.
Рјабков је раније изјавио да Москва није имала другог избора осим да одложи састанак о Споразуму о офанзивном наоружању у Каиру и да је донета политичка одлука.
Билатерални састанак комисије Русија-НАТО био је заказан за 29. новембар у Каиру.
Москва - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
РУСИЈА
Русија о преговорима: Ако Вашингтон мисли да ћемо трчати за њима - греши
Џорџ Кенан - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СВЕТ
Кенанова доктрина – два документа која су дефинисала политику САД према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала