- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Глобализација је скоро мртва: Процена оца индустрије чипова на Тајвану

© AP Photo / Rungroj Yongrit/Pool PhotoМорис Чанг (у средини), оснивач једне од највећих светских компанија за производњу чипова ТСМЦ
Морис Чанг (у средини), оснивач једне од највећих светских компанија за производњу чипова ТСМЦ - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
Геополитички односи променили су драстично ситуацију са којом се суочавају произвођачи чипова у свету, глобализација је готово мртва и тешко да ће се вратити, рекао је Морис Чанг, оснивач једне од највећих светских компанија за производњу чипова Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC)
Морис Чанг, који се сматра ветераном и оцем индустрије чипова на Тајвану рекао је то током говора у Фениксу у америчкој држави Аризони, где је ТСМЦ отворио нову фабрику. То је прва фабрика напредних чипова коју је ТСМЦ отворио у САД у последње две деценије.
Чанг је казао како је за отварање такве фабрике било потребно много вредног рада, а пројекат, који укључује још неколико производних погона, вредан је 40 милијарди долара. Он је отварање нове фабрике упоредио са почетком рада првог ТСМЦ-овог погона у САД 1995. године.
„Прошло је 27 година и индустрија полупроводника била је сведок великих промена у свету, велике промене геополитичке ситуације. Глобализација је скоро мртва и слободна трговина је скоро мртва. Многи би желели да оне могу да се врате, али мислим да се то неће десити“, рекао је Чанг, преноси Никеи Азија.
Тај његов коментар долази у тренутку да би тензије између САД и Кине у вези са глобалним ланцима снабдевања у индустрији полупроводника и технике могле да се претворе у поделу на глобалном нивоу. Због америчких рестриктивних закона усмерених према кинеској индустрији, отежавају компанијама као што је ТСМЦ сарадњу са партнерима из Кине, наводи Никеи.
Та агенција пише како многи потезе попут отварања ТСМЦ-ове фабрике виде као крај глобализације, будући да се државе труде да производњу виталних производа врате у своје границе.
„Рат чипова“ између САД и Кине био је и тема емисије Енергија Спутњика
Матична плоча - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
СВЕТ
САД спречавају своје фабрике чипова да послују с кинеским
Чипови - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
ЕКОНОМИЈА
„Стратегија је да се угуши Кина“: Амерички удар на производњу чипова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала