Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Курти шаље фаланге страха на север Косова и Метохије

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСеверна Косовска Митровица
Северна Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
Пратите нас
То што би слањем својих фаланги страха на север Косова и Метохије, малтретирањем Срба у Великој Хочи и дечице у Лепосавићу, Аљбин Курти да обесмисли Бриселски споразум и побегне од формирања Заједнице српских општина, те насилно покушава да окупира српске средине, неће му проћи, рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.
Формирање Заједнице српских општина није ствар жеље Аљбина Куртија, већ обавеза Приштине проистекла из Бриселског споразума, а Европска унија је гарантовала спровођење потписаног, рекао је Петковић, коментаришући Куртијеву изјаву да би Београд, ако жели ЗСО, прво требало да призна такозвану независност Косова.
„То што се Курти хвали да је највећи противник ЗСО, питање је за међународну заједницу, али и стручњаке из других области ван политике. Чему слање стотина до зуба наоружаних специјалаца у српске средине на север покрајине, када ниједном Албанцу који живи у мешовитој средини на северу КиМ не фали длака с главе, док Србе на Косову и Метохији и јужно и северно од Ибра, даноноћно малтретирају? Свима је јасно да је чиста лаж објашњење Приштине да су албански полицајци послати на север да би заштитили Албанце“, наводи Петковић.
Заједница српских општина је не само жеља, већ потреба свих Срба на простору Косова и Метохије који желе да живе на својим огњиштима и уживају гарантована права и заштиту коју им обезбеђује ЗСО, додаје он.
„Када су жеље Аљбина Куртија у питању, свима је добро познато да је његова једна и једина опсесија да Срба не буде на Косову и Метохији, да протера и затре сваки српски траг на простору КиМ, да протера државу Србију са КиМ, али добио је више пута лекцију да узалуд сања нове Погроме и Олује, јер то председник Александар Вучић никада неће дозволити“, рекао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Аљбин Курти долази на Блед стратешки форум у Словенији - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Курти долива уље на ватру: Ако Београд жели ЗСО, нека прво призна Косово
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Курти нас је довео на ивицу рата: Драматично упозорење Ане Брнабић
Северна Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Спутњик у Северној Митровици: Грађани бесни и разочарани – докле више!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала