Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Неко жели да Србија гледа у страну док Запад овде завршава посао /видео/

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Све што се последњих дана дешава на Косову само је једна од фаза, експлицитнија у смислу насиља које се спроводи, али не последња. Реалност је да Аљбин Курти може да вуче све те ескалаторне потезе само захваљујући томе што има темељну подршку земаља са Запада, нарочито Немачке.
Овако стање у јужној српској покрајини за Спутњик коментарише Александар Митић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду.
Повезаност најновијих инцидената са Самитом ЕУ – Западни Балкан, каже он да је неизоставна, јер присуствујемо не врхунцу притиска већ последице жеље западних земаља да што хитније реше питање такозваног Косова и то у пакету са санкцијама Русији.

„Дакле, они би желели да убију две муве једним ударцем. Курти жели да разводни наше црвене линије, јер он сваком кризом нешто добија. Он жели своју легализацију да добије центиметар по центиметар, а ми му не дајемо центиметар, већ милиметар али после гомилања дођемо ипак до центиметра. Морамо да видимо своје црвене линије, јер ми се чини да имају превише нијанси,” оцењује наш саговорник.

У последњих неколико месеци видели смо, подсећа Митић, покушај увлачења статусних питања у техничка, а то је промена парадигме на којој је инсистирао Курти.

Папир Карла Билта

Србија је, према мишљењу нашег саговорника, превише наивно ушла у причу о Бриселском споразуму са ЕУ.
„Дошао сам до документа 2007. године који је написао Карл Билт, а то је у суштини била координација проглашења независног Косова. То значи да не сведочимо једностраном проглашењу већ кооринисаном између ЕУ, која је тако „бенигна“ и Албанаца. Тако се одређују сви кораци о којима данас говоримо укључујући и реинтеграцију Севера али се конкретно наглашава да је веома важно да се очува привид поштовања међународног права,“ открива нам Митић који је у то време био дописник Танјуга из Брисела.
На питање, да ли ико од Западних званичника хоће и може да стане на пут Куртијевим провокацијама, наш саговорник објашњава да можемо да сведочимо да се води хибридни рат против косовских Срба и Србије.
Ово је, додаје он, ограничено, лимитирано насиље, контролисано од западних безбедносних организација – КФОР-а и Еулекса.
„Наша држава чини пуно тога за људе који живе на том подручју и бори се на дипломатском плану али морамо да будемо много конзистентнији не само у наративу, него и у акцијама.“

Корак по корак до „Европског плана“

Многе је изненадио став комесара за проширење Оливера Вархељија који је рекао да дијалог Београда и Приштине треба да се заврши српским признањем косовске независности.
Митић каже да смо тај став могли да чујемо и од немачког канцелара Олафа Шолца, а онда смо видели корак по корак увлачење тог француско-немачког плана који сада постаје „Европски план.“
„Рећи ће нам да је компромис што не морамо да признамо независност, што не морамо да гласамо да Косово уђе у ЕУ, само треба да зажмуримо на све то њихово. То је суштина француско-немачког трик плана који је чиста превара – ми треба да гледамо у страну, док они завршавају свој посао и да легитимишу и легализују оно што су урадили 2008. године,“ сматра Митић.

Споразум о (не)нормализацији

Ми морамо, додаје он, да заустављамо косовске званичнике на сваком кораку, а не да чекамо да их они гомилају. Курти и Османијева покушавају да нас развуку на што дужи фронт апликацијама у разноразним организацијама и очигледно је да су добили зелено светло од одређених сила да могу да користе такву тактику.
Кључ је у томе, сматра наш саговорник, да Србија не потпише никакав споразум о нормализацији, јер кад га потпишемо ма како он изгледао они ће га имплементирати на начин на који ће убедити преосталих пет земаља које нису признале независност да га признају.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СРБИЈА
Петковић: Размотрићемо размештање око 1.000 припадника наших снага безбедности на КиМ /видео/
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Курти нас је довео на ивицу рата: Драматично упозорење Ане Брнабић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала