- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија не мора да мења нуклеарну доктрину да би одговорила агресору

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsНуклеарно оружје
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Москва може и не мора да жури са изменом нуклеарне доктрине, пошто и по постојећој доктрини нуклеарно оружје може да употреби и у случају да је на Русију и њене савезнике извршена агресија која угрожава постојање земље, чак и ако тај напад није изведен атомским, него конвенционалним оружјем.
Осим тога, Москва може нуклеарно да одговори ако су Русија и њени савезници нападнути нуклеарном ракетом или било каквим другим нуклеарним оружјем. Исто правило важи и за напад на инфраструктуру од суштинског значаја, што би паралисало руске снаге за нуклеарно одвраћање.
Међутим, Москва као водећа нуклеарна сила озбиљно схвата своју одговорност за одржавање глобалне безбедности и стабилности и за спречавање оружаних сукоба, посебно нуклеарних. Руска војна доктрина је суштински одбрамбена тј. дефанзивна, предвиђа само узвратни напад, односно одговор на напад ракета друге нуклеарне силе, док САД не искључују могућност превентивног напада на условног противника, с обзиром на то да је та стратегија уврштена у оснивачка документа Вашингтона.
Осим тога, за разлику од САД, руско нуклеарно оружје није распоређено на територији држава које не поседују атомско наоружање и Москва је више пута истицала да неће прва употребити нуклеарно оружје.
Руски експерти упозоравају да Американци стално покушавају да наруше стратешку равнотежу. Осим тога, они га крше тако што у Европи и Азији распоређују такозване глобалне противракетне одбрамбене системе, који имају двоструку намену и који се лако и брзо из одбрамбеног оружја могу претворити у офанзивно.
Кнутов, међутим, оцењује да је измена руске нуклеарне доктрине и усвајање америчког принципа нуклеарног превентивног напада „теоретски могућа“, као и употреба нуклеарног тактичког наоружања.
„Тренутно је, рецимо, на границама Савезне државе Русије и Белорусије, нагомилана прилично велика НАТО групација. Ако се та групација, на пример, ојача максималним бројем снага, довољним за инвазију на територију Белорусије, јасно је онда да ту НАТО групацију нећемо моћи да одбијемо са бројем снага који се тренутно у Белорусији налазе. Једино средство које може спречити напад је превентивни нуклеарни напад тактичким оружјем. И природно је да слична ситуација може да настане и у другим регионима, могуће у Калињинградској области, јер НАТО стално прети Русији инвазијом на Калињинградску област... Дакле, у овим условима међународне ситуације, то је потпуно могућ сценарио развоја догађаја“, каже Кнутов.
© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин изјавио је да би Москва могла да размотри могућност увођења америчког принципа осигурања сопствене безбедности, између осталог и тактику разоружавајућег и превентивног напада
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да би Москва могла да размотри могућност увођења америчког принципа осигурања сопствене безбедности, између осталог и тактику разоружавајућег и превентивног напада

Нуклеарно оружје – оружје обуздавања

Председник Русије Владимир Путин је изјавио да би Москва могла да размотри могућност увођења америчког принципа осигурања сопствене безбедности, између осталог и тактику не само превентивног, него и разоружавајућег напада, који разрађују САД. То је, како је објаснио, напад савременим високо технолошким средствима који треба да се изведе на командна места, лишавајући противника тих командних система.
Русија треба да има сопствене безбедносне гаранције, а то може постићи, између осталог, и изменом нуклаерне доктрине.
„Генерално, Русији би то омогућило да буде заштићена. Што се света тиче, то ће много зависити од позиција САД... Ако би у том нападу учествовали представници америчке, француске, британске, немачке или неке друге војске која чину главну кичму НАТО блока онда би то могло да доведе и то трећег светског рата, уз употребу нуклеарног оружја, са свим последицама по човечанство“, упозорио је експерт.
У екстремној геополитичкој ситуацији, намеће се питање зашто Москва чека и зашто до данас није усвојила доктрину превентивног нуклеарног напада, посебно ако се има у виду чињеница да је нуклеарно оружје - „оружје обуздавања“.
„Москва није рачунала да ће НАТО блок започети активна непријатељства против Русије. Међутим, данас се Украјина фактички бори НАТО оружјем... Сада почињу масовне испоруке наоружања, чак не из арсенала НАТО-а, него из складишта војних јединица НАТО-а. Чак и НАТО војници, пољски романтичари и други, преобучени у иниформе приватних војних компанија, активно учествују у борбеним дејствима. Другим речима, говоримо о томе да НАТО блок ратује са Русијом и стога смо принуђени да променимо нашу војну стратегију и упозоримо блок НАТО-а да ћемо, ако дође до ескалације, бити приморани да употребимо тактичко нуклеарно оружје“, сматра Кнутов.

Русија – највећа нуклеарна сила на свету

Русија и САД контролишу око 90 одсто светских нуклеарних бојевих глава, али са око 6.000 бојевих глава Русија остаје највећа нуклеарна сила у свету.
Владимир Путин је недавно изјавио да могућност одбране земље помоћу нуклеарног оружја представља фактор обуздавања, али је истовремено упозорио и да уколико се напад нуклеарним оружјем на Русију и догоди, од противника неће остати ништа, јер је „немогуће пресрести стотине ракета“.
Готово свака изјава руског председника на тему нуклеарног наоружања на Западу се изврће у покушајима да се Путин сатанизује и представи као тиранин који прети целом свету, а да се Русија оптужи за “звецкање“ нуклеарним оружјем.
Ту су на делу и двоструки аршини САД, које нуклеарни потенцијал сматрају једним од кључних елемената у обезбеђивању своје националне безбедности, као и средством за промовисање државних интереса, док друге државе које такође штите своје интересе – критикују, оптужују, кажњавају.
Осим тога, САД су одбиле разговоре са Москвом о стратешкој стабилности и низу питања везаних за нуклеарно оружје, док је Русија отворена за преговоре. Став Москве је да ће без директних разговора између две највеће светске нуклеарне силе ризик по глобалну безбедност само расти.
На питање постоји ли опасност од ескалације сукоба између нуклеарних сила, Кнутов оцењује да да је ситуација одавно „на тачки кључања“.
„Ситуација је одавно ексалирала, након што је Запад одбио да Русији да безбедносне гаранције, после чега је почела руска специјална војна операција. Постало је јасно да је доведено у питање постојање наше земље и да је Запад поставио задатак уништења Русије. Запад то и не крије. Међутим, такве претње су већ и обухваћене нашом војном доктрином, која наводи две опције за употребу нуклеарног оружја. Прва опција је одговор на нуклеарни напад, ако смо погођени - ми узвратимо. А друга опција је у случају када је угрожено постојање и очување руске државе. Сада многи отворено декларишу уништење Русије. И то је друга тачка наше војне доктрине, она фактички постаје актуелна“, закључио је експерт.
Нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
РУСИЈА
Медији: САД треба да схвате да Украјина није вредна ризика од нуклеарног рата
Погледајте олико поједине земље имају нуклеарних подморница.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала