- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Кијеву понестаје залиха муниције за С-300 и „бук“

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Бук М3" Оружаних снага Русије у Украјини
Ракетни систем Бук М3 Оружаних снага Русије у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Пратите нас
Исцрпљују се залихе муниције и резервних делова за системе противваздухопловне одбране С-300 и вишецевне ракетне бацаче „бук“, који чине основу противваздухопловне одбране Украјине, а нове је немогуће купити, пише лист „Фајненшел тајмс“.
Како је саопштио представник украјинског Ратног ваздухопловства, пуковник Јуриј Игнат, украјинска војска обично испаљује по две ракете из С-300 и „бука“ на једну руску ракету, како би повећала шансу да је пресретне „застарелим системима“.
Аутор чланка констатује да је немогуће купити додатне ракете за поменуте системе ПВО, као и да је тешко пронаћи доступне залихе на светском тржишту, изузев партије коју је испоручила Словачка.
Такође се наводи да су западне земље испоручиле украјинској војсци 30 противавионских самоходних топова „гепард“, као и неколико савремених ПВО система „ирис-Т“ и „насамс“. Међутим, по речима украјинског пуковника, Кијеву је потребно „на стотине“ јединица таквог оружја због исцрпљивања залиха.
„Немамо другог избора осим да пређемо на те врсте наоружања, јер је совјетско оружје из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века застарело и непријатељ га свакодневно исцрпљује“, рекао је Игнат, преноси британски лист и истовремено подсећа да Русија и даље има обиман арсенал балистичких пројектила.
Напади Оружаних снага Русије на украјинску инфраструктуру почели су 10. октобра – два дана након терористичког напада на Кримски мост иза којег, према наводима руских власти, стоје украјинске обавештајне службе.
Удари се изводе на објекте енергетике, одбрамбене индустрије, војне команде и комуникације широм земље. Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да је 50 одсто енергетске инфраструктуре у Украјини уништено.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
РУСИЈА
Небензја: Русија спремна за преговоре око Украјине, али ће штитити своје интересе свим средствима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала