Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Oјачаћемо наше границе према Северној Македонији и Бугарској

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆАлександар Вучић, Каталин Новак и Андреј Бабиш на прелазу Келебија-Томпа
Александар Вучић, Каталин Новак и Андреј Бабиш на прелазу Келебија-Томпа - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић најавио је да ће Србија ојачати границе према Северној Македонији, а касније и ка Бугарској, јер ове године бележи четири пута већи прилив илегалних миграната са територије Северне Македоније и 3,6 пута увећан са територије Бугарске.
Вучић је то изјавио након што је са председницом Мађарске Каталин Новак и бившим чешким премијером Андрејом Бабишом обишао привремене баријере на граничном прелазу Келебија-Томпа.
„Ми смо само са територије Северне Македоније спречили 45.965 илегалних улаза. Видим да је та бројка у Мађарској 261.001. Предузели смо још једну меру — оштрији приступ према наоружаним криминалним групама. Недалеко одавде, према Субитици, Палићу и Хоргошу имали смо на више места наше снаге безбедности и оружане обрачуне и ухапсили више од 600 оних који су мислили да могу уз оружје да преудузмају одређене недозвољене радње и учествују у илегалној миграцији. Верујем да ћемо наставити да предузимамо мере на очувању безбедности и сигурности“, истакао је Вучић.
Вучић је навео да је Србија укинула слободне визе због илегалних миграција до сада за четири земље — Тунис, Бурунди, Гвинеју Бисао и Индију.
Новинаре је интересовало зашто је присутан и бивши чешки премијер Андреј Бабиш, јер неће моћи у својој земљи да наступи по питању миграната.
Вучић је одговорио да се у Мађарској са председницом те земље и бившим премијером Чешке састао како би се заједно „ухватили у коштац“ и разговарали о проблему са мигрантима.
„Позван сам од стране председнице Каталин, али знам Андреја већ много година и искрени смо пријатељи. Не занима ме да ли је неко на власти, мене углавном занимају људи“, рекао је Вучић.

„На нашој граници бранимо ЕУ“

Председница Мађарске Каталин Новак истакла је, приликом заједничког обиласка мађарско-српске границе Томпа са Вучићем и Бабишем, да се на тој граници брани ЕУ.
„Дошли смо да видимо овај део границе. Граница је наше обезбеђење, обезбеђује нашу територију. То је уједно граница ЕУ. Ако заједно бранимо овде границу онда бранимо Европу, мир и безбедност грађана ЕУ“, поручила је Каталин Новак.
Притисак ирегуларне миграције се, према њеним речима, стално повећава.
„До данас имамо више од 271.000 случајева илегалних покушаја преласка границе које смо спречили. Њихов број је двоструко увећан у односу на претходну годину. То је једна од појава са којом се суочавамо. Друга појава је да су мигранти све агресивнији, све је више кријумчара људи, свакодневни су напади на припаднике граничне полиције. То не можемо дозволити“, истакла је Каталин Новак.
Од 271.000 ирегуларних миграната, 90 одсто стиже из правца Србије, казала је председница Мађарске.
„Зато покушавамо са пријатељима у Београду да станемо на пут том проблему и то не само на мађарско-српској граници, већ и на југу на српско-северномакедонској граници“, додала је она.

Бабиш: Потребни су нам и Србија и западни Балкан у Шенгену

Бивши премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је да је једно од решења за спречавање илегалних миграната да и Румунија, Бугарска и Србија и све земље западног Балкана буду део Шенгена.
„Имамо Србију која није члан ЕУ, али треба да буде део Шенгена јер активно учествује у решавању проблема“, рекао је Бабиш који се сада бави илегалним миграцијама на којима, као је рекао кријумчари узимају милионе и милијарде од људи који морају да беже из својих земаља.
Како каже, учествовао је на бројним састанцима Фронтекса, бавио се границом са Северном Македонијом и Грчком.
„Парадоксално је било што су тамо хватали илегалне мигранте који су долазили из Шенгена, и то што су нападали Мађарску због ограде сви су је критиковали али су сви схватили да је то питање безбедности, безбедности Европе“, указао је Бабиш.
Он је истакао да не могу у Шенгену да буду само чланице ЕУ.
„Европа је Астерикс и Обеликс и она се мора бранити са мора“, рекао је Бабиш.
Вучић, Каталина Новак и Бабиш наставиће разговоре у Сегедину.
Посета председнице Мађарске Каталин Новак Србији - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СРБИЈА
Односи Србије и Мађарске на највишем историјском нивоу: Вучић са Каталин Новак /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала