- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Астрономи открили „водене светове“ изван Сунчевог система

© Фото : NASAСвемирски телескоп „Хабл“
Свемирски телескоп „Хабл“ - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пратите нас
Тим астронома са Универзитету у Монтреалу пронашао је доказе да су две егзопланете које круже око звезде црвеног патуљака заправо „водени светови“.
Астрономи су до открића егзопланета названих Кеплер-138ц и Кеплер-138д дошли користећи Насине свемирске телескопе „Хабл“ и „Шпицер“. Технички гледано, обе егзопланете у прошлости је пронашао телескоп „Кеплер“ (отуда и њихова имена), али научници тек сада сматрају да имају потврду о њиховом саставу.
Како наводе, ови светови се налазе у планетарном систему удаљеном од Земље 218 светлосних година у сазвежђу Лира.
Студија је објављена у часопису „Нејчер астрономи“, а стручњаци су открили да се планете (које су око један и по пута веће од Земље) углавном састоје од воде. Као и Земља, имају унутрашњост састављену од метала и стена.
Али Кеплер-138д такође има дебео слој воде под високим притиском у различитим облицима: суперкритична, потенцијално течна вода дубоко унутар планете, и велики омотач водене паре изнад ње. Ови слојеви воде представљају више од 50 одсто њене запремине, односно дубину од око 2.000 км. Поређења ради, Земља има занемарљив удео течне воде са просечном дубином океана мањом од 4 километара.
Упоређујући величине и масе планета са моделима, закључили су да значајан део њихове запремине мора бити направљен од материјала лакших од стена, али тежих од водоника. Ове карактеристике најчешће има вода.
Научници су уверавали да је ово први пут да смо посматрали планете које се безбедно могу идентификовати као водени светови, иако немају океане као Земља. Температура у атмосферама Кеплер-138ц и Кеплер-138д је вероватно изнад тачке кључања воде.
Radiação eletromagnética no Sol - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
МУЛТИМЕДИЈА
Соларне бакље опет изазвале сметње /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала