Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Куртијева одмазда према Србима тек креће – сви су мета

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пратите нас
Слађан Трајковић је десет година радио у тзв. косовској полицији у станици Север, зато нема логике да га баш сад ухапсе, ни мање ни више него за ратни злочин. Овде се ради о чистој одмазди према Србима која је, бојим се, тек почела, каже за Спутњик Слободан Димитријевић, бивши председник ЦИК-а са Косова и Метохије.
Трајковић је доскора био припадник косовске полиције Север, а један је од оних Срба који су у знак протеста због Куртијеве репресије над Србима на северу, уз остале српске полицајце и функционере, поднели оставку на своју позицију. Ухапшен је док је ишао у продавницу под оптужбом за ратне злочине.
Како преноси Косово онлине после Трајковића још један Србин, некадашњи полицајац, ухапшен је данас у Северној Митровици. Према првим информацијама, реч је о Зорану Михајловићу, а за сада није познато шта се Михајловићу ставља на терет.

Класична одмазда према Србима

Слободан Димитријевић, доскорашњи председник ЦИК-а који је поднео оставку кад и Трајковић и из истих разлога, сматра да је ово само један у низу покушаја застрашивања српске заједнице од стране приштинског режима.
„Ако је Трајковић радио у косовској полицији скоро десет година, дакле од 2013. године и то са косовским полицајцима, јер станица Север је била мешовита, имала је и Албанце полицајце, и ако му за све то време нису нашли ништа, а сад га терете и хапсе за ратни злочин, то не може бити ништа друго него нека врста одмазде,“ уверен је Димитријевић.

Свако може бити "кривац"

Димитријевић истиче да је Трајковић са породицом живео на Косову и Метохији и да је у сваком моменту био доступан правосудним органима Приштине, ако је имао неке злочине иза себе, како сад тврде.

„Он је радио за косовске безбедносне службе, а сад ово… Шта онда ми можемо да очекујемо - да свако од нас сутра може да буде потенцијалан „кривац“ коме ће неко нешто да прикачи“, упозорава наш саговорник.

Димитријевић је уверен да ово није последњи овакав случај кад су Срби у питању.
„По мени, може да се очекује све и свашта, исто као што се десило и са Пантићем коме су до сада три пута мењали оптужницу и ништа му нису нашли, а и даље га држе у притвору. Све је ово нови вид застрашивања а сва ова дешавања, да будем искрен, нису јасна –зашто и чему“, пита се Димитријевић.

Наставак лова на Србе

Породица Трајковић живи у Бошњачкој махали у северном делу Митровице и има троје деце. Супруга Слађана Трајковића је изјавила да је сазнала да је ухапшен и окривљен за ратне злочине од полиције у Јужном делу Митровице, као и да је пребачен у Приштину. Она је напоменула да су у јужној Митровици били веома груби према њој, да су је чак и избацили напоље и да нису одмах хтели да јој дају информације где јој се супруг налази и зашто је ухапшен.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је да је ново хапшење и то бившег српског полицајца Слађана Трајковића на КиМ показује да Курти наставља лов на Србе и да не жели да смири тензије и деескалира ситуацију.
Подсећања ради, пре недељу дана тзв. косовска полиција је на прелазу Јариње ухапсила и некадашњег припадника тзв, косовске полиције Дејана Пантића, због оптужбе за наводно терористичко деловање, након чега су Срби са севера Косова подигли барикаде и блокирали путне правце на неколико места.
Срби на барикади у Зубином Потоку - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
СРБИЈА
Седми дан на барикадама: Срби узнемирени због новог хапшења /фото/
Изборна седница ГИ Српска листа Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
СРБИЈА
Српска листа: Хапшење Трајковића део Куртијевог плана да настави с прогоном
Просторије општинске изборне комисије у Косовској Митровици после покушаја упада косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
СРБИЈА
Наоружани аутоматима, ногом отварали врата: Сведочења о упаду приштинске полиције на северу Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала