- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хашки суд: Грузија није починила ратне злочине у петодневном сукобу 2008. године

© AFP 2023 / ROBIN UTRECHT Хашки трибунал за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије
Хашки трибунал за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Међународни кривични суд у Хагу и канцеларија тужиоца Међународног кривичног суда су завршили истрагу о руско-грузинском сукобу из 2008. године, изјавио је тужилац Међународног суда Асад Ахмад Хан.

„Данас могу да потврдим, да нећемо спроводити нове истраге које се тичу наводне кривичне одговорности других лица или других акција које су повезане са ситуацијом у Грузији“, рекао је тужилац, потврдивши да истрага није открила који су Грузијци кривци за ратне злочине.

Међутим, три званичника из администрације Јужне Осетије су проглашени кривим и још 30. јуна је Међународни кривични суд тражио њихово хапшење.
У питању су Михаил Миндзаев (2005-2008. године је био министар унутрашњих послова Републике Јужне Осетије, Хамлет Гучмазов (2008. године је био начелник истражног затвора у Јужној Осетији) и Давид Санакојев (2008. године је био повереник председника Јужне Осетије за људска права, а сада је посланик и бивши председнички кандидат).
Према подацима Међународног кривичног суда, ова лица су одговорна за незаконита хапшења, мучења и нехумано понашање, подривање људског достојанства, узимање талаца и незаконито премештање лица грузијске националности током и након оружане фазе сукоба.
Истрага суда у Хагу је почела још 2008. године тужбом грузијске владе. Власти Републике Јужна Осетија и Руске Федерације су поднеле на десетине тужби у име становника Јужне Осетије за ратне злочине почињене против њих. Али, како је прошлог петка изјавио министар правде Грузије Рати Брегвадзе, Хаг је ставио тачку на полемику о томе на чијој је страни била истина 2008. године.
Грузијску страну је током процеса у Међународном кривичном суду, током последњих десет година, представљао министар правде Гоча Лордкипанидзе. Он је успео да докаже међународним судијама и тужиоцу, да скоро свих 162 становника Осетије који су, према истрази председника Истражног комитета Русије Александра Бастрикина, погинула у оружаном сукобу од 8. до 12. августа 2008. године, нису били цивили, већ полицајци Јужне Осетије.
Грузијска војска је у ноћи између 7. и 8. августа 2008. године у циљу преузимања контроле над отцепљеним делом напала територију Јужне Осетије, а руски тенкови су кренули у одбрану становника те републике. Последице тог петодневног сукоба су биле огромне - хуманитарна катастрофа, егзодус 30.000 људи, погибија руских миротвораца и многих становника Јужне Осетије, као и велики број рањених.
Москва је 26. августа 2008. ходине признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Лидери у Русији су више пута изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутонимије одражава реалност и не може се ревидирати. Грузија, као и раније, не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
РУСИЈА
Медведев: Америци је дат сигнал још 2008. године у Грузији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала