- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Мијатовић за Спутњик: Ко је заслужио „Златну богињу“, о бродолому Србије и Роналдовим сузама

© AFP 2023 / Pierre-Philippe MarcouПредраг Мијатовић
Предраг Мијатовић - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Ексклузивно
Легендарни Предраг Пеђа Мијатовић најавио је из Дохе за Спутњик финални сусрет Аргентине и Француске на Мундијалу у Катару који је заказан за недељу од 16 часова. Причао је и о томе да ли је Лео Меси заслужио да коначно подигне „Златну богињу“, а неизбежна тема биле су и сузе Кристијана Роналда, као и прерана елиминација Србије.
Бивши ас Реал Мадрида и репрезентативац Југославије, који је погодио пречку на Мундијалу у Француској 1998. против Холанђана у осмини финала, сматра да су подједнаке шансе Француске и Аргентине, али нема дилему коме ће отићи трофеј за најбољег играча турнира.
Мијатовић је одлично упознат са оним што носи турнирски формат такмичења. Осетио је то на својој кожи пре 20 и кусур година у Француској, када су „плави“ изашли из групе.
Имали су о осмини финала гол заостатка на полувремену, али су на крају били надомак чуда и пласмана међу осам, с тим што се лопти коју је „с креча“ лансирао Пеђа Мијатовић, при резултату 1:1, на путу ка мрежи испречила пречка. Уследио је онај чувени гол Едгара Давидса у зауставном времену, који је распршио наде Југославије на Светском првенству.
© Фото: Скриншот/You TubeПеђа Мијатовић, пречка
Пеђа Мијатовић, пречка - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пеђа Мијатовић, пречка
Мијатовић који је недавно допутовао у Доху како би уживао у врхунском фудбалу, објаснио је Спутњику како је видео учешће Србије, а одговарао је и на бројна друга питања.
Да ли вам је жао што је Србија испала већ у групи, да ли је могло више и боље?
– Чини ми се да смо од репрезентације Србије сви очекивали више и мислим да су и они сами очекивали много више, с обзиром на то да су кроз квалификације за Светско првенство показали да су једна екипа која може и која жели. Квалитет је присутан, то је Србија показала кроз квалификације и у Лиги нација. Међутим, Светско првенство је један турнирски начин такмичења, пуно зависи како и на који начин дођу играчи, да ли су спремни, да ли су у форми, да ли је било повреда или није било повреда.
Значи, Ваше миљење је да су рањени Орлови дали максимум?
– Мислим да су неки кључни играчи Србије на ово Светско првенство дошли повређени, неспремни, и то се осетило. Момци су дали максимум, али није ишло и то је то. У сваком случају, идемо даље. Гледао сам конференцију за штампу селектора Драгана Стојковића и мислим да је на тој конференцији за штампу апсолутно све објашњено.
© AP PhotoСрбија - Швајцарска
Србија - Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Србија - Швајцарска
Какав је Ваш коначни утисак?
– Неко то може да схвати на један начин, неко на други начин. Ја, као неко ко је давно играо фудбал, апсолутно разумем када у једном датом моменту не можете да рачунате на три или четири кључна играча који због повреда и некаквих других ситних проблема нису били у стопостотној форми и то је јако, јако компликовано да се уради нешто више.
За разлику од Србије која је доживела бродолом у Катару, Аргентина и Француска, су донекле и очекивано, догурале до последњег степеника. У недељу од 16 следи спектакл, коме предност?
– Мислим да су ту шансе апсолутно 50-50. Ради се о две јако, јако квалитетне репрезентације, са играчима који играју у озбиљним клубовима и који су у форми. Чак је и историја и једних и других на светским првенствима бриљантна, тако да је ту тешко прогнозирати ко има предност или нема. Пре почетка Светског првенства сам у неколико интервјуа изјавио да је један од фаворита Аргентина и да ће према некој мојој процени играти финале и да ће бити освајачи Светског првенства. Ето, волео бих да се та нека моја прогноза оствари. Опет, понављам, Француска има феноменалан тим, актуелни су прваци света и сигурно је то једна од предности на њиховој страни. С друге стране, Аргентина такмичарска екипа, имају Месија који ће сигурно бити проглашен за најбољег играча Мундијала. У сваком случају право финале Аргентина – Француска. То је оно што сви ми навијачи, сви који волимо фудбал, желимо.
© AP Photo / Manu FernandezЛионел Меси
Лионел Меси  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Лионел Меси
Да ли би била неправда према фудбалу да Лео Меси, један од најбољих играча у историји остане без „Златне богиње“?
– Искрено, не знам да ли би била неправда, јер фудбал је вероватно због тога најинтересантнији, најпопуларнији спорт што никада не можете да будете сигурни шта ће се догодити. Али, рекао сам да је Меси стварно и концентрисан и фокусиран, у крајњој линији то је једина титула која му недостаје у досадашњој каријери. Апсолутно сам сигуран да ће заједно са својим саиграчима урадити све што је могуће да Аргентина буде прва.
Неће му бити лако када испред себе има саиграча и лидера Француске - Килијана Мбапеа...
– Тако је. Ту је Килијан Мбапе – младост, ово је већ његово друго Светско првенство. На првом Мундијалу био је изванредан, са 20 година је постао првак света и пред њим је сјајна будућност. Тако да се срећу два играча који су поред тога, што су клупски другови, стварно у овом тренутку два најквалитетнија играча на свету јер Светско првенство је то и показало. Видећемо како ће функционисати то искуство и те године које има Меси и све што је урадио до сада, против младости и будућности. На неки начин, садашњост и будућност светског фудбала један против другог, биће јако, јако интересантно.
© AP Photo / Martin MeissnerМароко и Кристијано Роналдо
Мароко и Кристијано Роналдо - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Мароко и Кристијано Роналдо
Кристијано Роналдо завршио је у сузама, последња два меча на клупи, догодило му се исто што и у Манчестеру. Да ли је то заслужио због свега што је дао Португалији?
– Кристијано је дошао на ово Светско првенство са великим амбицијама, јер и њему фали то светско првенство као нека круна онога што је до сада урадио. Међутим, за њега, када су године у питању, ово је последње Светско првенство и наравно да је био тужан и да је плакао јер је негде свестан да више неће имати прилике да игра на поменутом такмичењу, а има амбиције да буде првак света. Видим да је било доста полемике око његовог неиграња у задњих пар утакмица када није био стартер. Међутим, то су ствари које се дешавају играчима који имају јаке године и који су на заласку каријере. Није ништа страшно, не знам сад како је он схватио. Али, знам Кристијана јако добро, знам да је и даље амбициозан, знам да је и даље велики професионалац и да и даље жели да осваја титуле како личне, тако и клупске.
Златна богиња - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Катар 2022
Ко ће победити у финалу Мундијала?
Наводно, играће и даље, хоће на ЕВРО за две године...
– Прочитао сам да жели да буде у квалификацијама за Европско првенство и да буде на Европском првенству. Видећемо, у сваком случају ради се о једном феноменалном играчу који је стварно фудбалу у последњих 10 година и више донео ствари које ретко ко може.
Хрвати су опет изненадили и направили добар резултат. Имају шансу да освоје треће место, а на том путу им у стоји Мароко?
– Хрватска, предвођена Луком Модрићем, као финалиста прошлог Светског првенства за мене није никакво изненађење, јер су они екипа која је показала током прошлог и током овог Мундијала да су екипа која поседује фудбалски квалитет. Једна такмичарска екипа која у сваком тренутку зна шта хоће. Наравно, када имате тај неки фокус и ту неку концентрацију онда вас понекад и срећа прати. Имају шансу да буду трећи на свету, што мислим да је негде и реално очекивање.
Значи, усуђујете се да отпишете Мароканце који су послали кући Шпанце и Португалце, али су „положили оружје“ пред браниоцем титуле?
– Мароко је апсолутно изненађење Светског првенства и свака им част. Погледао сам све њихове утакмице и то је једна озбиљна екипа, такмичарска екипа. Изненадили су све нас, али мислим да су изненадили и сами себе. То је добро кад се такве ствари дешавају јер у фудбалу свако има право да се нада неком резултату. Хрватима неће бити лако у том мечу за треће место, али ето дајем им благу предност“, закључио је у разговору из Дохе за Спутњик легендарни Пеђа Мијатовић.
Србија и Швајцарска - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Катар 2022
Велики пад Србије на ранг листи ФИФА
Француска – Енглеска - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Катар 2022
Камиљи грип разара Французе пред финале с Аргентином
Килијан Мбапе и Ашраф Хакими - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Катар 2022
Најбољи пријатељи су разменили дресове и оставили велики печат у Катару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала