Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брига га за Бриселски споразум: Курти „крчка“ ЗСО по свом рецепту

© Фото : Спутњику уступила канцеларија за КиМГрачаница билборд
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Саговорници Спутњика сматрају да Курти може само да машта о некаквој модулираној ЗСО подсећајући да је споразум из Брисела као међународни споразум јачи од косовских закон и Устава.
Судећи према изјавама косовских политичара Аљбин Курти је спреман да прихвати Заједницу српских општина али не у облику који је потписан у Бриселском споразуму.
Наиме, председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да ће Курти потписати коначни споразум са Србијом у коме ће
прихвати и Заједницу српских општина, али тако што ће она бити под другим именом - Организацију општина српске мањине на Косову у оквиру Устава и закона Косова.

Постоји само ЗСО по Бриселском споразуму

Саговорници Спутњика Зоран Анђелковић бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије и Зоран Миливојевић дипломата у пензији, сматрају да Курти може само да машта о некаквој модулираној ЗСО подсећајући да је споразум из Брисела као међународни споразум, јачи од косовских закон и Устава.
„Оно што је релевантно је то да ЗСО може бити формирана само по Бриселском споразуму и то онако како је договорено 2013. године и 2015. године. То што Курти планира и како намерава да потише нас не занима јер је улога ЗСО тачно описана како треба да функционише у политичком систему, по којим законима и са којим овлашћењима,“ објашњава Миливојевић.
Миливојевић не сматра да је овде у питању нека манипулација од стране Приштине већ просто жеље Куртија које никога не обавезују.
„Ту нема простор за манипулацију већ он покушава да намене неку своју причу али има лепо назначено како ЗСО изгледа и само тако се може и применити јер је Бриселски споразум као међународни старији по праву од било ког косовског закона и Устава,“ и стиче саговорник Спутњика.

Курти има право да машта али…

Анђелковић истиче да није важно како ће се звати ЗСО на крају већ да је битно да има функцију која је договорена споразумом из Брисела.
„Важно је да све оно што пише у Бриселском споразуму буде у овлашћењима ЗСО. Дакле, није поента наслов већ суштина и садржај онога што ЗСО треба да има. Не може половично да се ЗСО спроводи већ у целини како је и предвиђено,“ напомиње Анђелковић.
Анђелковић каже да Приштина сваки дан нешто ново измишља и предлаже, али додаје да то нас не занима јер постоји међународни споразум чији је гарант Европска унија и који мора да буде спроведен у дело.
Највећи проблем Приштине са ЗСО је то што у Бриселском споразуму пише да би она имала извршну власт са својим руководством које би деловало и у праву Пришине али и у складу са Београдом.
Харадинај је иначе истакао и да садржај споразума у коме еје упакована Куртијева ЗСО практично укључује међусобно признање, али без успостављања „билатералних односа две државе јер за то у овом тренутку нема воље“.
Застава Нема предаје на скупу подршке Русији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
СРБИЈА
Небојша Човић предлаже 16 корака Србије током нове велике кризе на Косову и Метохији
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
СРБИЈА
Куртијева одмазда према Србима тек креће – сви су мета
Аљбин Курти долази на Блед стратешки форум у Словенији - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
СРБИЈА
Курти долива уље на ватру: Ако Београд жели ЗСО, нека прво призна Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала