- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски систем Искандер - Sputnik Србија

УЖИВО Дефицит струје у Кијеву достигао 50 одсто; Путин: Одржавам контакте с колегама, и са Макроном

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 299. Центар Маринке је већ очишћен од украјинских трупа, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин. Руска војска је вишеструко повећала производњу система "Искандер" и муницију за њих, а престигла је Украјину на фронту по броју дронова за тактичко извиђање.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:02 19.12.2022
Парламент Румуније одобрио је на седници одржаној у понедељак формирање борбене групе савезника НАТО-а на територији те земље, под руководством Француске, преноси агенција Агерпрес.
За такву одлуку гласало је 309 посланика, а петоро је било против, наводи агенција.
20:59 19.12.2022
У Доњецкој Народној Републици од почетка ескалације сукоба погинула су 4.392 цивила, међу којима 132 детета, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
20:57 19.12.2022
Украјинска војска испалила је вечерас 15 ракета на Калињински рејон Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин саопштио је да су, према првим подацима, украјински пројектили погодили Калињинску болницу и зграду вртића у том граду.
Оштећено је и неколико зграда и аутомобила у Калињинском рејону Доњецка.
20:36 19.12.2022
Дефицит електричне енергије у Кијеву расте, вечерас је достигао око 50 одсто, саопштио е градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко
20:20 19.12.2022
Путин: Одржавам контакте с колегама, укључујући Макрона
Председник Русије Владимир Путин рекао је да одржава контакте с колегама из других земаља, укључујући и председника Француске Емануела Макрона.
„С многим партнерима одржавам односе. Укључујући председника Француске. Заиста одржавамо контакт телефоном“, рекао је Путин на конференцији за новинаре након разговора с председником Белорусије Александром Лукашенком.
Путин је подсетио на то да је Макрон и „након почетка специјалне војне операције долазио у посете Москви“.
17:37 19.12.2022
Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да нема изгледа за одржавање мировних преговора између Москве и Кијева у блиској будућности.
"Нисам оптимиста у погледу могућности ефикасних мировних преговора у блиској будућности. Верујем да ће се војна конфронтација наставити и мислим да ћемо морати да сачекамо док не буду били могући озбиљни мировни преговори", рекао је Гутереш.
Истовремено, он је изразио наду да ће 2023. године ипак бити постигнут мир у Украјини.
15:39 19.12.2022
Државна корпорација "Ростех" вишеструко је повећала производњу лансера и муниције за оперативно-тактички ракетни систем "Искандер", саопштио је у интервјуу телевизији "Русија 24" Владимир Артјаков, први заменик генералног директора руске корпорације.

"Високо прецизни системи су данас веома ефикасни у уништавању инфраструктуре на другој територији – то је наш чувени "Искандер". Он је прилично ефикасан и ради веома глатко и веома прецизно, поуздано. Овде морам истаћи да се "производња" лансера и муниције вишеструко увећала“, рекао је он.

14:12 19.12.2022
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Виницкој, Дњепропетровској, Житомирској, Кијевској, Кировоградској, Полтавској, Сумској, Харковској, Черкаској и Черниговској области Украјине, граду Кијеву и граду Запорожју.
14:11 19.12.2022
Противваздушни ракетни систем С-300В - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
РУСИЈА
Москва: Планови Грчке да преда Кијеву С-300 ─ непријатељски, сва техника ће бити уништена
14:11 19.12.2022
У Украјини се не планира нови талас мобилизације после Нове године, саопштио је представник команде Копнених снага Оружаних снага Украјине Роман Горбач.
12:07 19.12.2022
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руске снаге у правцу Доњецка заузеле боље положаје, ликвидирано преко 130 украјинских војника
11:13 19.12.2022
Припадници специјалних снага „Ахмат“ и ингушке добровољачке специјалне јединице „Бобр“ пронашли су стотине скровишта са оружјем током оперативно-истражних радњи у Запорошкој и Херсонској области, саопштио је чеченски лидер Рамзан Кадиров на свом Телеграму.
„Током прегледа територија насеља откривају се скровишта различитог оружја и муниције, међу којима има много НАТО-овог. Ради се о десетине и стотине, такође се идентификују и приводе саучесници нациста који се крију на контролисаним територијама. Ово се обавља свакодневно и наставиће се до победе Русије над НАТО трупама“, написао је Кадиров.
Према његовим речима, координацију и сарадњу између јединица врши заменик начелника Руске гарде за Чеченску Републику Султан Рашајев.
10:35 19.12.2022
Ситуација са украјинским енергетским системом је тешка. Ноћас је било неколико гађања објеката инфраструктуре, а у неким регионима на истоку и центру земље уведена су хаваријска искључења струје, саопштила је украјинска енергетска компанија „Укренерго“.
Како се наводи у саопштењу компаније на Телеграму, ради се на отклањању кварова.
Најтежа ситуација је у центру и истоку Украјине. Распоред искључења уведен је у Сумској, Харковској, Полтавској, Дњепропетровској, Кировоградској, Житомирској, Черниговској, Черкаској, Кијевској области Украјине и делу Запорошке области који је под контролом Кијева.
„Без обзира на сву штету, енергетичари држе ситуацију под контролом. Електроенергетски систем одржава стабилну фреквенцију од 50 Hz, радимо синхронизовано са европском континенталном мрежом“, саопштио је „Укренерго“.
08:54 19.12.2022
Током протеклог дана украјинске снаге испалиле су 200 граната и ракета из вишецевног бацача ракета „Град“, топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122 мм, као и минобацача калибра 120 мм, саопштила је Народна милиција ДНР.
Гађани су окрузи седам насеља ДНР. У гранатирању је погинуо један цивил, а четворо је рањено. Оштећено је 27 зграда и десет цивилних објеката.
Заједничким дејствима снага ДНР и Оружаних снага Русије уништено је један украјински тенк, две самоходне хаубице („AHS Krab“ и „2С3 Акација“) и пет оклопних возила. Убијено је и рањено више од 20 украјинских војника.
08:20 19.12.2022
Протеклог дана су током активних офанзивних дејстава Народне милиције ЛНР украјинске снаге претрпеле велике губитке у људству и војној техници, саопштио је портпарол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.
Он је додао да је у борбама убијено до 75 украјинских војника, а уништен један тенк, пет оклопних транспортера, две јединице артиљеријског оруђа и 17 специјалних возила.
08:08 19.12.2022
Део положаја Оружаних снага Украјине, са којег су у недељу извршени напади на Доњецк, уништиле су током ноћи руске снаге, саопштио је в.д. шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин за телевизију „Русија 24“.
Према његовим речима, изведени су напади на украјинске снаге у Авдејевки, Красногоровки, као и у западном делу Марјинке, која се за сада не налази под контролом Русије.
Пушилин је истакао да је центар Марјинке већ очишћен од украјинских трупа.
„Солитери који су служили као утврђење непријатеља практично су под контролом“, објаснио је он.
Пушилин је додао да је остао мали део Марјинке где је непријатељ успео да се задржи. Након ње, планирано је да се ослободилачка операција изведе у правцу Красногоровке.
„Што се тиче авдејевског правца, овде су снаге концентрисане на ослобађање Первомајског, што такође отвара одређене могућности за даље ослобађање“, закључио је шеф ДНР.
07:57 19.12.2022
У Кијеву се у понедељак уводе ванредна искључења струје, саопштила је украјинска енергетска компанија.
Осим тога, ванредна и хаваријска искључења струје настављају се у понедељак у Одеској области, јављају локалне власти.
07:54 19.12.2022
Команда Оружаних снага Украјине пребацила је око 800 мобилисаних војника у рејон Артјомовска у ДНР, од којих већина није прошла обуку и не влада оружјем, саопштио је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.
07:16 19.12.2022
Украјинске снаге су током ноћи гађале Кијевски округ Доњецка, на који је испаљено три гранате калибра 155мм.
Такође је у ЛНР гађано село Новосјоловка, на које је испаљено пет ракета из вишецевног бацача ракета „Химарс“.
07:12 19.12.2022
Неколико експлозија одјекнуло је у Шевченковском округу Кијева, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.
Како је претходно јавио украјински портал „Обшчествено“, у граду је на снази ваздушна опасност, а становницима је препоручено да иду у склоништа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала