- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скривене намере власти Молдавије: Оптужују Русију, хоће паре од Запада, а земља у хаосу

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротест у Кишињеву због раста цена, архивска фотографија
Протест у Кишињеву због раста цена, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Изјава шефа молдавске обавештајне службе Александра Мустјаце о наводном предстојећем нападу Москве на Кишињев је без преседана. Како објашњавају за Спутњик молдавски експерти, у овој земљи бесни економска криза па овим потезом тамошње власти покушавају да извуку финансијску, али и војну помоћ од колективног Запада.
Према тврњи шефа молдавске обавештајне службе, Русија наводно планира да изврши напад на територију Молдавије. „Није питање да ли ће Руска Федерација покренути офанзиву на територију молдавске државе, већ када ће се то десити. То може да буде или почетком године, у јануару-фебруару или касније – у марту-априлу. Али, судећи по информацијама које имамо, руска држава намерава да се иде даље“, изјавио је Мустјаце на каналу ТВР Молдавија.

Молдавија заоштрава ситуацију

Како каже за Спутњик председник Јавног савета „За слободну отаџбину“ Игор Туљанцев, први пут у историји независне Молдавије изашло је накнадно објашњење изјаве шефа обавештајне службе.
„У Молдавији су покушали да ублаже његове речи. Међутим, после његове изјаве одмах је уследило саопштење из Румуније да руска држава не планира да напада било коју државу. Једноставно, молдавска власт, како би на неки начин показала своју лојалност колективном Западу, даје изјаве које немају везе са било каквом реалношћу“, објашњава наш саговорник.
Међутим, према речима Туљанцева, овај потез молдавских власти је повезан искључиво са економском кризом која тешко погађа ову државу.
„Молдавија није успела да се договори са Русијом о нормалним ценама на енергенте и гас. Као резултат тога, у овој држави бесни економска криза. Инфлација је већ премашила 30 процената или чак 35 процената. Цене хране расту. Ситуација је заправо прилично жалосна. Осим тога, повећала се и миграција становништва. И стога, молдавској влади, која се позиционира као европска, не преостаје ништа друго него да заоштрава ситуацију“, констатује стручњак.

Покушај извлачења финансијске помоћи од Запада

Овим изјавама, према речима стручњака, Молдавија покушава да извуче како финансијску, тако и војну помоћ од колективног Запада.
„Ово је један од покушаја изнуђивања новца од колективног Запада јер се Молдавија наводно налази у опасности. И на тај начин дају сигнал западним земљама да им помогну са оружјем, грантовима, новцем, хуманитарном помоћи. Међутим, не искључује се могућност да ће у блиској будућности ова земља усвојити неке своје санкционе листе. Појавиће се одређена комисија која ће одлучивати ко треба да буде на овој санкционој листи, а ко не. Они ће забранити пословање, заплењивати личну имовину, блокирати банковске рачуне...“, упозорава саговорник.
На питање да ли ће Запад почети да испоручује Молдавији економску и војну помоћ ако ова земља то затражи, Туљанцев објашњава да молдавска држава може да добије искључиво кредите које ће отплаћивати наредне генерације.
„На овај начин Молдавија ће се наћи у некој врсти економског ропства. Историја је већ показала да Запад тако не функционише. Запад није добротворна фондација само да даје новац. Да, кредити се могу давати под одређеним процентом, али ће морати да се враћају. Молдавска влада нема планове за будућност. Они живе од данас до сутра. Не разумеју куда воде Молдавију... Они то називају европским интеграцијама, иако ни сами не могу да схвате шта су европске интеграције“, наглашава стручњак.

Народ незадовољан

На питање каква је тренутна ситуација у Молдавији, директор социјалдемократског института Молдавије Богдан Цирђа каже да је народ крајње незадовољан.
„Народ је незадовољан сиромаштвом, нестабилношћу и диктаторским режимом. Становништво је огорчено јер је у Молдавији забрањено емитовање шест опозиционих телевизија на руском језику. И због тога, сваки дан у овој земљи одржавају се протести“, наглашава стручњак.
Иначе, из изјаве шефа молдавске обавештајне службе произилази да Русија планира улазак њене војске на територију непризнатог Придњестровља. Прес служба информативно-безбедносне службе је касније у саопштењу објављеном на сајту објаснила да је Мустјаце говорио о анализи неколико могућих сценарија, од којих један подразумева копнени напад преко територије Украјине. У ресору наглашавају да је „задатак Руске Федерације да створи копнени коридор у Придњестровљу и данас актуелан“.
Шеф румунског министарства спољних послова Богдан Адреску касније је изјавио да не види претњу од могућег напада Русије на Молдавију. Подсетимо, Мустјаце је и раније оптуживао Русију да почетком следеће године припрема „напад“ на молдавску републику.
Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
СВЕТ
Параноја Савета безбедности Молдавије: Русија спрема инвазију на републику у пролеће
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
РУСИЈА
Молдавске власти укинуле лиценцу руским ТВ каналима; Москва: Политичка цензура
Председница Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
СВЕТ
Маја Санду: Русија дестабилизује ситуацију у Молдавији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала