- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Милион и по војника и најмодерније наоружање: Шта ће се променити у руској војсци

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и руски министар одбране Сергеј Шојгу
Председник Русије Владимир Путин и руски министар одбране Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин данас је одржао завршну седницу Министарства одбране на којој је, заједно са војним врхом, сумирао резултате протекле године и разговарао о предлозима за јачање војске.
Руски лидер је дао низ важних инструкција. Наложио је да се повећају борбене могућности руских Ваздушно-космичких снага. У оквиру тог процеса ускоро ће на борбену дужност ступити интерконтиненталне ракете „сармат“.
Беспилотне летелице, које се налазе у служби руске војске, биће интегрисане у јединствену мрежу. У складу са инструкцијама руског лидера, дронови ће бити на располагању сваког батаљона, чете, па чак и вода. Такође, сваки војник ће имати приступ информацијама које стижу са беспилотних летелица.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Кључне поруке Путина руском војном врху
Путин је скренуо пажњу и на обуку нових војника. Он је наложио да се модернизује систем војних комесаријата у земљи.
Руски лидер је поручио да власти неће понављати грешке из прошлости и неће се бавити милитаризацијом земље и привреде.
Извештај Шојгуа:
Одмах након руског лидера извештај је поднео министар одбране Сергеј Шојгу.

„Да би се гарантовало решавање задатака осигуравања војне безбедности Русије потребно је повећати бројност Оружаних снага на 1,5 милион војника, укључујући војнике по уговору до 695.000 војника“, рекао је Шојгу.

Истовремено је апеловао да се постепено повећа минимална старосна граница за регрутацију са 18 на 21 годину, а максимална са 27 на 30 година.
Путин је подржао иницијативу Министарства одбране о повећању бројности војске и повећању старосне границе за регрутацију.
Одговор НАТО-у
Шојгу сматра да је потребно формирати две стратешке територијалне армије: Московски и Лењинградски војни округ. То је повезано са намером Финске и Шведске да уђу у НАТО.
Такође је наложио да се побољша структура засебних јединица:
- свака армија треба да поседује мешовиту ваздухопловну дивизију и бригаду војне авијације са 80 до 100 борбених хеликоптера;
- потребно је додатно формирати три команде ваздухопловне дивизије, осам пукова бомбардерске авијације, један пук ловачке авијације, шест бригада армијске авијације;
- у обалским трупама Ратне морнарице на бази постојећих бригада формирати пет дивизија маринаца;
- у стратешком правцу формирати пет артиљеријских дивизија војних округа, као и артиљеријске бригаде велике снаге;
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Путин: Нема ограничења – све за војску
- формирати три моторизоване стрељачке дивизије, између осталог и у саставу комбинованих јединица у Херсонској и Запорошкој области, као и војни корпус у Карелији;
- формирати још две десантно-јуришне дивизије Ваздушно-десантних снага;
Поред тога, унапредиће се и војна логистика. Следеће године отвориће се три фабрике за ремонт војне технике и биће ојачане ремонтне јединице на војном нивоу.
Ново наоружање
На колегијуму је поднет извештај о новом наоружању које је испоручено руској војсци. Један од главних новитета је нуклеарна подморница-крстарица „Генералисимус Суворов“ са балистичким ракетама „булава“, нуклеарни носач ракета четврте генерације.
Након успешних тестирања, почело је распоређивање нових система са интерконтиненталном балистичком ракетом „сармат“. Нуклеарној тријади је испоручен и бомбардер Ту-160М.
Наоружавањем пукова Стратешких ракетних снага системима „авангард“, удео савременог наоружања у стратешким нуклеарним снагама достигао је 91 одсто.
По речима Шојгуа, током протекле године борбене способности војске су повећане за 13 одсто. У јануару ће у службу ући фрегата „Адмирал Горшков“ са хиперсоничним ракетним системима морског базирања „циркон“. Модернизација Оружаних снага ће се наставити, поручио је Шојгу.
Сегеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу: У Украјини против руске војске су обједињене снаге Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала