Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина и Немачка на питању барикада опипавају пулс Србије

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЗаставе Косова и Немачке у Приштини
Заставе Косова и Немачке у Приштини  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
На синхронизоване изјаве немачког представника на КИМ и Приштине са отвореним претњама у вези са барикадама које су подигли Срби можемо да гледамо као на испипавање терена докле су, прво Срби а онда и Београд, спремни да иду да се одбране, сматра професор Стевица Деђански.
Нико од њих, међутим, не сме да заборави на Америку која неће сукобе, иако је, истиче Деђански, евидентно да Немачка чува леђа Куртију.
Да су животи Срба који су на барикадама на северу Косова и Метохије ако их не уклоне, угрожени као упозорење синхронизовано стиже и из Приштине али из Немачке, односно њихових представника на КиМ. Да ли су ове претње могу обистинити или имају само сврху застрашивања?

Опипавање пулса

Деђански уверен је да није случајност што у исто време чујемо исту претњу, и из Приштине, и од Немаца.
„Те синхронизоване изјаве Приштине и немачког амбасадора на КиМ имају циљ да пре свега застраше Србе. Донекле сам чак сигуран да би Приштина своје претње и спровела у дело ако би били сигурни да Србија неће да реагије, с обзиром да знамо да је врховни командант Војске Србије и председник државе Александар Вучић рекао да су све опције на столу кад је реч о договарању и преговарању али да нећемо да дозволимо физичко угрожавање Срба,“ каже Деђански.

Крајњи циљ – да не буде Срба на КиМ

Наш саговорник додаје да би свако физичко угрожавање изазвало осећај незаштићености код Срба што би покренуло одласке, а то и јесте крајњи циљ - да Срба више не буде на Косову и Метохији.
„А нема Срба - нема проблема, гласи стара историјска реченица Немаца. Сигурно да Курти не ради ништа на своју руку а још мање да неко верује да Курти има довољно храбрости да се понаша како се понаша а да нема залеђину. Дакле, на све ово можемо да гледамо и као на испипавање терена колико су Срби спремни да се одбране, прво Срби доле, а онда Београд. Моје је мишљење да ако покажемо одлучност - а мислим да смо то урадили - да неће сигурно смети да изазову такав сукоб,“ уверен је Деђански.
Он додаје да треба имати на уму и изјаве из Америке на ову тему.
„Имамо и изјаву представника Америке Габријела Ескобара који је изјавио да до сукоба не сме да дође и да ЗСО мора да се формира,“ подсећа Деђански.
Иначе, после Куртијеве изјаве да би у уклањању барикада које су поставили Срби на северу у знак протеста на репресивне мере Приштине могло да буде и жртава директор оперативе такозване косовске полиције рекао је да „косовска полиција има детаљан план и капацитет да уклони барикаде“.
Српска премијерка Ана Брнабић изјавила да се на овоме показало да Курти има озбиљна леђа Немачке иза себе а да је изјава немачког амбасадора на Косову Јорна Родеа да барикаде морају да се уклоне брутална и безобразна.
Северна Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
СРБИЈА
„Косовска полиција има детаљан план и капацитет да уклони барикаде“: Нова провокација из Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала