- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Бајден ће преварити Зеленског: Амерички обавештајац предвиђа судбину „патриота“ у Украјини

© AFP 2023 / BULENT KILICАмерички ракетни систем "патриот" у Турксој бази у Гацијантепу
Амерички ракетни систем патриот у Турксој бази у Гацијантепу - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини застарели модел противваздушног ракетног система „патриот“ који није способан да обара савремене ракете, изјавио је војно-политички аналитичар, некадашњи обавештајац америчких маринаца Скот Ритер.

„Реч је о старом систему који је модернизован. Мислим да Украјинци неће добити побољшану верзију, него да ће им дати стари модел који има мање могућности“, изјавио је Ритер за Јутјуб канал „Through the eyes of“.

Он је подсетио да се „патриот“ лоше показао током две кампање америчке војске у Ираку 1991. и 2003. године. По речима Ритера, тада амерички системи нису могли да пресретну чак ни застареле совјетске ракете „скад“ којима је био наоружан Багдад, док су 2003. године оборили више америчких и савезничких авиона, него ирачких пројектила.
Амерички ПВО системи нису успели да се изборе ни са серијом напада беспилотних летелица Хута на рафинерије нафте у Саудијској Арабији пре неколико година, подсећа обавештајац.

Он закључује да систем „патриот“, који ће бити испоручен Украјини, није направљен да би могао да „опстане на бојном пољу какво је Украјина“.

Америчка војна помоћ Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је 21. децембра саопштио да ће САД пружити Украјини нови пакет војне помоћи вредан 1,85 милијарди долара. Он ће обухватати једну батерију система ПВО „патриот“, муницију за „хајмарс“, 500 комада високо прецизних граната калибра 155 милиметара за хаубице, 30 минобацача различитог калибра, 157 оклопних возила, ракете „харм“, високо прецизне авионске ракете, 2.700 бацача граната и друга средства одбране. Поред тога, Украјини ће бити испоручено 45.000 артиљеријских граната калибра 152 милиметра, 50.000 пројектила за системе „град“ калибра 122 милиметра и 100.000 тенковских граната калибра 125 милиметара.
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
РУСИЈА
Турски пуковник о испоруци америчких система „патриот“ Украјини: Одговор Русије биће разарајући
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала