- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турски пуковник о испоруци америчких система „патриот“ Украјини: Одговор Русије биће разарајући

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаРад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Одговор Москве на испоруку америчких противваздушних система „патриот“ Украјини биће разоран, рекао је за Спутњик пуковник у резерви Оружаних снага Турске, професор са катедре за међународне односе на Америчком универзитету Гирне на Кипру Садик Акјар.
„Зеленски је, вероватно, током посете Вашингтону добио низ инструкција од Бајдена по питању будућег става Украјине. Како је и очекивано, стране су се договориле о испоруци система ПВО 'патриот'. Међутим, то ће, несумњиво, бити пропраћено разарајућим одговором Русије“, рекао је Акјар.
Како је појаснио, Москва би, између осталог, могла да ракетира војну и логистичку инфраструктуру истовремено у неколико градова противника или да прошири нападе дуж целе линије фронта.
Акјар истиче да су системи „патриот“ тестирани током Заливског рата, те да Москва зна о њима готово све.

„Поменути системи немају никакву предност у односу на С-300 или С-400, које са техничке тачке гледишта пореде са 'патриотима', али у комбинацији са другима могу постати главобоља за Русију. У том случају, примарна мета за руско оружје биће управо системи ПВО 'патриот'“, објашњава експерт.

Украјински председник Владимир Зеленски боравио је ове седмице у једнодневној посети САД. ОН се у Белој кући састао са америчким председником Џозефом Бајденом. Амерички лидер је на састанку изјавио да ће Вашингтон наставити да испоручује војну помоћ Кијеву, између осталог и системе за противваздухопловну одбрану.
Раније је Пентагон објавио да је одобрен нови пакет америчке војне помоћи Украјини, вредан 1,85 милијарди долара, који обухвата једну батерију противваздушних ракетних система „патриот“, ракете „харм“, муницију за вишецевне бацаче ракета „хајмарс“ и друго наоружање. Како је изјавио државни секретар САД Ентони Блинкен, укључујући и овај пакет војне помоћи, САД су укупно дале 21,9 милијарди долара војне помоћи Украјини.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СВЕТ
Медији о посети Зеленског САД: Представа којој нису сви аплаудирали
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала