Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нове претње из Приштине – Куртијеви посланици: Ако неће Кфор, косовска полиција ће уклонити барикаде

© AP Photo / Visar KryeziuЧовек пролази поред припадника Косовске полиције на административној линији Јариње
Човек пролази поред припадника Косовске полиције на административној линији Јариње - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Два посланика Покрета Самоопредељење, који предводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, након изјаве команданта Кфора Анђела Микелеа Ристуће да решење за смиривање тензија на северу Косова и Метохије треба тражити кроз дијалог, траже да Кфор уклони барикаде на северу КиМ или ће, како тврде, то учинити тзв. косовска полиција.
Посланик Покрета Самоопредељење Артан Абраши реаговао је на друштвеним мрежама после изјаве команданта Кфора Анђела Микелеа Ристуће да решење за смиривање тензија на северу Косова и Метохије треба тражити кроз дијалог, рекавши да са „криминалним групама дијалог не може да се води“.
Он је навео и да Кфор треба да испуни своју мисију или ће такозвана косовска полиција уклонити барикаде.
„Кфор је тражио неко време да се барикаде уклоне, али данас, када је прошло 14 дана кажу да то питање треба да се реши дијалогом. Како се то десило, да од кратког времена за уклањање барикада пређемо на преговоре са наоружаним криминалним бандама? Ово је заиста неприхватљиво. Кфор испуњава своју мисију или Косовска полиција уклања барикаде пошто је изразила спремност и има капацитет. Не може да се води дијалог са криминалним групама“, навео је Абраши.
Абрашију се придружио и Аднан Рустеми, такође посланик Самоопредељења – за њега је Ристућијева изјава такође неприхватљива.
„Неки од путева су блокирани, а ово је противзаконито. Ове барикаде су поставиле криминалне и оружане структуре којима се диригује директно из Београда, што је званично и признато. Кфор је затражио одређено време од институција Републике Косово за уклањање ових нелегалних барикада. Сада смо на 14. дану и данас Кфор саопштава да ово питање треба решити дијалогом. Ове изјаве заиста постају неприхватљиве. Закон и ред морају да превладају. О незаконитости не може да се преговара. Барикаде морају бити уклоњене што је пре могуће, а Косовска полиција има све капацитете да то уради“, навео је Рустеми на друштвеним мрежама.
Подсећамо, командант Кфора, генерал мајор Анђело Микеле Ристућа изјавио је да наставља да подржава дијалог о проналажењу договора за смиривање тензија на северу Косова и Метохије. Како је навео, он остаје у блиском контакту са свима који су укључени у овај процес.
„Најважније је да сви укључени избегавају било какву реторику или радње које могу да изазову тензије и да ескалирају ситуацију. Очекујемо од свих актера да се уздрже од провокативних демонстрација силе и да траже најбоље решење како би осигурали безбедност и сигурност свих заједница. Позивамо све стране да помогну у омогућавању безбедности и слободе кретања на Косову и спрече да обмањујући наративи утичу на процес дијалога“, рекао је Ристућа.
Он је додао и да је Кфор последњих месеци појачао своје присуство и патроле.
„Остајемо будни и у потпуности способни да испунимо свој мандат према Резолуцији 1244 СБ УН из 1999. за све заједнице на Косову. Решења треба тражити кроз дијалог“, истакао је Ристућа.
Срби на северу Косова и Метохије 15 дана протестују на барикадама, захтевајући ослобађање својих противправно ухапшених сународника, повлачење специјалних снага такозване косовске полиције са севера покрајине и повлачење тајних спискова за нова хапшења Срба.
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
Немачка тражи хитно уклањање барикада „српских милитаната“ на северу Косова и Метохије
Албанка пролази испод натписа Смрт за Србе ишараног на згаришту древног православног манастира у Призрену, после погрома 17. марта 2004. године - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
Открива ли се прави мрачни сценарио Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала