Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запад има могућност да се часно извуче и да спречи велику ескалацију кризе на северу Косова /видео/

© AP Photo / Bojan SlavkovicАмерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића
Амерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Решење за Косово и Метохију је да Кфор подигне своје безбедносно и бројчано стање. Сада је тренутак да појачаним снагама преузму административне прелазе, а паралелно би требало радити на томе да се повуче Росу, чији су припадници, мимо било чије одлуке, отишли на Север Космета, каже Вељко Одаловић председник Комисије за нестала лица Владе Србије.
Тражимо да међународна мисија обави своју мисију, а оно што поједини министри спољних послова и амбасадори, првенствено Немачке, причају ових дана су бесмислице и глупости. Кажу, подсећа наш саговорник, да наше снаге безбедности не могу да се врате на Космет.
„Само треба да прочитају шта пише у Резолуцији 1244 па да схвате да Србија на то има право“, рекао је Одаловић.
То је, према његовом мишљењу, нешто што би требало да се уради у сагласности са командантом Кфора, а не са било којим министром спољних послова.
Одаловић тврди да је Резолуција 1244 жива све док се у СБ УН не донесе другачију одлуку што, како оцењује, не одговара оним центрима који су најодговорнији за стање на простору Косова и Метохије.
„Од 1999. Србија није урадила ништа што би угрозило несрпско становништво на КиМ, а са друге стране, управо Срби су били изложени нападима и погрому. У пуном мандату међународне мисије, када је дошло 50 хиљада на простор Космета десио се први погром. Они су пред њиховим очима протерали више од 250 хиљада Срба. Управо су немачки војници побегли из Призрена 2004. године како би руља несметано запалила српске манастире и затирала све што је српско,“ подсећа наш саговорник.

Постоји частан „излаз“ за Кфор

Он наглашава да је 2008. у присуству тих истих мировњака, територија под међународном управом самопроглашена за државу. Њихове нечасне намере, додаје Одаловић, су само континуирано потврђиване. То што сада имају више од три хиљаде војника нам ништа не говори, јер они не предузимају мере да спрече немиле сцене. Они су дозволили да специјалне јединице РОСУ уђу, да се распореде и направе базе и да су сада оне те које суштински одлучују о затварању административних прелаза, који контролишу, хапсе и прете Србима.
„Најопаснија ствар која сада може да се деси, са несагледивим последицама је ако дође до сукоба Срба и Албанаца. То су озбиљни проблеми. Кфор вероватно ових дана зато и већа, не пишу и не одговарају, али ми не треба да верујемо да ће послати позитиван одговор. За њих би частан излаз био да наведу да не могу да дозволе повратак безбедносних снага Србије, јер имају довољно капацитета и снаге да гарантују безбедност на Косову и Метохији,“ каже Одаловић.

На ивици озбиљне ескалације

Ово су, према његовим речима, дани пуни тензија и на ивици смо озбиљне ескалације. Због тога он решење ситуације види у следећем сценарију - Кфор би требало да преузме контролу и да пружи пуну гаранцију безбедности, а истовремено да се почне формирање Заједнице српских општина, да се Срби позову да се врате у косовске институције и да се уклоне барикаде због слободног протока људи и робе.
„Тренутно имамо апсурд – барикаде Срба према јужном делу Косовске Митровице и „барикаде“ Албанаца на административним прелазима према средишњем делу Републике Србије, и то су потенцијално озбиљна жаришта. Пут би морао да наметне неко велики, а мислим да су то тренутно Сједињене Државе како бисмо се полако вратили дијалогу. У времену које долази можемо да разговарамо о разним другим модалитетима, примера ради, можда ће се показати да ЗСО није добро решење ни за Србе. Мораће се наћи механизми да и једни и други функционишу на том простору,“ рекао је Одаловић.

Зашто су међународна заједница и УН дозволили погроме?

С друге стране, наш саговорник не даје много времена међународној заједници да реши овај проблем, јер је, како каже, ситуација ескалирала, сведоци смо тензија које време не може да излечи већ само може да га усложни.
„Биће све више нервозе на обе или све три стране. Подсећам да је амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар у Приштини рекао да барикаде треба уклонити, а онда је дошао у Београд и променио реторику. Када им одговара, они суштину замене формом и тога смо се нагледали. Све су то начини да се направи превара као што је Меркелова рекла шта је био смисао и циљ Минских споразума. Мене то доводи у размишљање зашто су међународна заједница и УН дозволили погроме, а имају мандат да то спрече. Плус, подржали су стварање војске такозваног Косова и наоружавање. То значи да ни они нису ушли са часним намерама, а то што ми јесмо и што верујемо у међународно право, то је наш грех из њиховог угла,“ сматра Одаловић.
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије, КиМ није исто што и Донбас
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СРБИЈА
Шеф Делегације ЕУ: Даноноћно радимо на изналажењу решења за север КиМ – три ствари у фокусу
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СРБИЈА
„Албанијан пост“: Припадници тзв. косовске полиције на северу КиМ деморалисани, траже да иду кућама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала