- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

БиХ изручила оптуженог за највећу превару у историји Израела

CC0 / Pxhere / Лисице
Лисице - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Босна и Херцеговина изручила је израелској полицији Мајкла Бен-Арија, који је према оптужби ојадио хиљаде инвеститора у САД и Израелу за 150 милиона долара током 15 година "пословања".
Бен-Ари, америчко-израелски држављанин, је инвеститорима обећавао брзу зараду преко разгранате пирамидалне шеме, познате и као Понзијева шема, преноси Тајмс оф Израел.
Понзијева шема је финансијска превара у којој се новац сакупљен од гомиле каснијих инвеститора користи за исплату неких ранијих инвеститора који целој превари дају привидни легитимитет и тако привлаче нове људе који постају део шеме.
Бен-Ари је био ухапшен у Израелу у априлу 2021. године, али пуштен је у кућни притвор на основу јемства од 625.000 долара. Побегао је из земље користећи туђ пасош, а у јулу ове године ухапшен је у Босни и Херцеговини.
Медији у Израелу називају Бен-Арија "израелским Меjдофом", због сличности са случајем Бернија Меjдофа, творца једне од највеће преварантске Понзијеве шеме у историји. Берни Медоф је због својих превара осуђен у САД на доживотну робију, а преминуо је у затвору у априлу 2021. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала