- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Свет балансира на ивици светског рата, Русија ће чинити све да спречи нуклеарну катастрофу

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Русија ће учинити све да спречи трећи светски рат и нуклеарну катастрофу, изјавио је заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
„Ако не добијемо (гаранције максималне безбедности које ће одговарати Русији), напетост ће трајати у недоглед. Свет ће наставити да балансира на ивици трећег светског рата и нуклеарне катастрофе. Ми ћемо чинити све да их спречимо“, написао је Медведев у свом чланку за „Руску газету“.
Он је додао да геополитичке тензије у свету стално расту.
„САД се и даље нису одвикле да воде послове у свом омиљеном примитивном каубојском стилу: ако ти се не свиђа како је постављен сто – преврни га. Али сваки пут наилазе на све јачи отпор оних који не желе да се потчињавају. Своје позиције на светском тржишту јачају Кина, Индија и земље Блиског истока. Латинска Америка и Африка апсолутно не желе да се потчињавају диктату Сједињених Америчких Држава“, објаснио је Медведев.
Он је додао да Русија на овим континентима има довољно партнера и истомишљеника са којима сада води интензиван дијалог.
Једино што данас спречава непријатеље Русије да покрену прави рат јесте схватање да ће се Москва руководити основама државне политике Русије у области нуклеарног обуздавања и, у случају претње, деловати према њима, оценио је Медведев.
Он сматра да Запад „из све снаге подржава луди кијевски режим“ и пита да ли је спреман „рукама Кијева покрене прави рат против нас, укључујући и нуклеарни“.
„Невоља је у томе што у овом случају нико касније неће моћи да схвати шта је то било – узвратни удар или превентивни. То, наравно, плаши западне добротворе, који су дуго времена у украјинску политичку руљу дуго уливали илузије нерањивост и некажњивост у замену за потпуну послушност“, додао је он.
Стога, према његовим речима, „западни свет балансира између горуће жеље да максимално понизи, увреди, раскомада и уништи Русији, с једне стране, и жеље да избегне нуклеарну апокалипсу са друге“.
Медведев сматра да су нови споразуми о разоружању тренутно нереални и непотребни, али што пре Русија добије гаранције максималне безбедности, пре ће се ситуација нормализовати.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
РУСИЈА
Лавров: Америчка политика војне конфронтације са Русијом може изазвати сукоб нуклеарних сила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала