- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Систем Град у Запорошкој области - Sputnik Србија

УЖИВО Руска ПВО током специјалне операције оборила више од 160 авиона и хеликоптера

Пратите нас
У току је 305. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Шеф администрације председника Украјине Андреј Јермак изјавио је да Кијев очекује да током 2023. године победи Русију и поврати Крим. Међутим, Народна милиција ЛНР је приметила да украјинске снаге трпе велике губитке код Сватова и да шаљу нова појачања у том правцу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 25.12.2022
Руска противваздушна одбрана је током специјалне операције оборила више од 160 авиона и хеликоптера, 3.000 дронова и преко 1.700 пројектила, што је више од 60 одсто од укупног броја губитака ваздушних циљева противника, изјавио је начелник противваздушне одбране Оружаних снага Русије Александар Леонов у интервјуу за „Красну звезду“.
Међу обореним циљевима су амерички вишецевни ракетни бацачи „Химарс“ и антирадарске ракете „ХАРМ“.
Према његовим речима, за супротстављање бојевим главама балистичких ракета, извиђачким авионима „АВАКС“, ПВО је опремљена противваздушним ракетним системима С-300В4. Такође, у току су испоруке система ПВО средњег домета „Бук-М3“ и „Тор-М2“.
22:21 25.12.2022
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
РУСИЈА
Медведев: Учинићемо све да украјински нацистички режим нестане
20:29 25.12.2022
Ердоган о украјинској кризи: Запад је само активирао провокације
Запад је само активирао провокације, не покушавајући да буде посредник у украјинској кризи изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
„Турска је 2022. године преузела улогу посредника у црноморском прехрамбеном коридору“, нагласио је Ердоган.
Према његовим речима, циљ прехрамбеног споразума је била испорука намирница земљама којима су оне најпотребније. Он је подсетио да је председник Русије рекао да је неопходно да се испоруке усредсреде на афричке земље, а не на европске.
Турски председник је закључио да је сада најкомпликованије питање снабдевања светских тржишта ђубривом из Русије.
17:21 25.12.2022
Турски министар о прехрамбеном споразуму: Из Украјине извезено више од 15 милиона тона производа
Више од 15 милиона тона пољопривредних производа је извезено из Украјине од када је на снази прехрамбени споразум, изјавио је министар транспорта и инфраструктуре Турске Адил Караисмаилоглу.
Према његовим речима, од првог августа до 25. децембра је из украјинских лука испловило 585 теретних бродова који су превезли 15 милиона 80 хиљада тона 13 врста пољопривредних производа.
Турски министар је истакао да је 44 одсто украјинских производа послато у Европу, 29 одсто у азијске земље, 15 одсто у Турску и 12 одсто у афричке земље.
17:07 25.12.2022
Међународни партнери Украјине најавили су пружање помоћи енергетском систему земље у износу од скоро 1,5 милијарди долара, саопштио је украјински премијер Денис Шмигаљ.
„Помоћ енергетском сектору од партнера добија на замаху. Најавили су нам помоћ у износу од скоро 1,5 милијарди долара. Сваког дана стиже додатна опрема за поправку оштећене инфраструктуре“, написао је премијер на друштвеним мрежама.
Он је додао да је у Украјину већ стигло више од 200 пошиљки са енергетском опремом.
16:41 25.12.2022
Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
РУСИЈА
Рогозин о гранатирању хотела у Доњецку: Наћи ћу могућност да помогнем свима
15:19 25.12.2022
Саветник Зеленског: САД ће оставити Украјину на цедилу после 2023. године
Украјина ће, највероватније, бити лишена подршке главног савезника Сједињених Америчких Држава након 2023. године, рекао је саветник украјинског председника Владимира Зеленског Алексеј Арестович за телевизију „24 канал“.
Раније је политичар изјавио да Вашингтон никада неће одбити да подржи Кијев, али је и приметио да финансијска и војна помоћ могу имати временско ограничење. Он је истакао да чак и у том случају рачуна на подршку Европске уније, као и на украјински војно-индустријски комплекс.
15:13 25.12.2022
Током украјинског гранатирања хемијске фабрике „Стирол“ у Горловки (ДНР) оштећено је складиште шалитре, саопштио је градоначелник Горловке Иван Приходко на свом Телеграму.
Како је навео, поломљени су прозори и ограда погона карбамида.
Горловка се налази 50 километара северно од Доњецка. У граду се налази хемијски концерн „Стирол“ и предузећа за ископавање угља. Ово је једно од највећих насеља у ДНР, а пре почетка сукоба у Донбасу Горловка је инака више од 250 хиљада становника.
12:23 25.12.2022
Русија се никада неће сложити са изменама и уништавањем процеса тржишног регулисања цена, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући увођење ограничења цена за увоз руских енергената.
"Иако су постављена прилично високо, то је питање принципа - то је мешање у процесе тржишног регулисања цена. И ако данас пристанемо на тако великодушну горњу границу цена, онда ћемо сутра морати да пристанемо на оно које крши интересе. Дакле, о томе се не може разговарати. Никада нећемо пристати на такво нарушавање и уништавање процеса тржишног одређивања цена", рекао је секретар за штампу председника Русије.
11:24 25.12.2022
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Оружане снаге РФ ликвидирале су више од 30 украјинских војника у подручју Купјанска;
- Руска војска је ликвидирала више од 80 украјинских војника и плаћеника током офанзиве у подручју Доњецка;
- У ДНР је уништен пољски самоходни артиљеријски систем „Краб“;
- Уништене су три америчке хаубице М777 и два система "Град" и два "Урагана";
- Губици Оружаних снага Украјине у подручју Красног Лиманадневно достижу 60 погинулих и рањених војника;
- Руска артиљерија погодила је привремену базу страних плаћеника у Артјомовску, ДНР.
11:16 25.12.2022
Током украјинског гранатирања Луганске Народне Републике (ЛНР) од 24. фебруара погинуло је 169 особа, од којих је 21 дете.
11:05 25.12.2022
Русија може уништити ПВО системе „патриот“, ако их САД испоруче Украјини, рекао је руски председник Владимир Путин телевизији „Русија 1“.
"Сто одсто ћемо их скрцкати!“, саопштио је Путин.
Он је подсетио Украјина „још нема такве комплексе”.
10:28 25.12.2022
ДНР: Центар Кијева на мету украјинске артиљерије, калибра 155 милиметара
08:40 25.12.2022
Украјински медији јављају о експлозијама у Кијеву. Чују се сирене ваздушне узбуне у целој Украјини.
08:25 25.12.2022
У Запорошкој области формирана је одбрамбена линија у неколико ешалона, изјавио је Владимир Рогов, председник покрета „Заједно са Русијом“и члан главног савета војно-цивилне администрације региона.
„Формирана је широка ешалонска одбрана са утврђеним зонама која ће зауставити сваки покушај непријатеља да наруши мир становника Запорошке области Русије“, написао је политичар на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, изградња одбрамбених објеката дуж линије фронта је при крају.
Данас руска војска контролише више од 70 одсто Запорошке области. Регион је примљен у састав Руске Федерације на основу резултата референдума. Истовремено, регионални центар, град Запорожје, остаје под контролом украјинских власти.
Како је Рогов раније изјавио, „постоје велике, не неосноване наде, да ће 2023. године цела Запорошка област бити не само де јуре, већ и де факто део Русије“.
07:52 25.12.2022
Украјинске трупе трпе велике губитке, саопштио је пензионисани амерички генерал Бари Мекефри.
„Украјина трпи огромне губитке и у великој је опасности“, рекао је он у интервјуу за MSNBC.
Према речима Мекефрија, обећане испоруке ПВО система „патриот“ „тешко да су довољне” Оружаним снагама Украјине за одбрану због надмоћи Русије у авијацији и артиљерији. За било какву промену у односу снага, према речима бившег генерала, Украјини су потребни тенкови М1А2 „Абрамс“ и навођене оперативно-тактичке балистичке ракете из породице ATACMS.
07:17 25.12.2022
Оружане снаге Украјине неће моћи да користе ПВО систем „патриот“ пре пролећа 2023. године, пише Newsweek, позивајући се на аналитичаре.
Према речима пензионисаног америчког генерала Марка Хертлинга, Украјини ће бити потребни месеци припрема пре него што земља буде могла да користи системе противваздушне одбране „патриот“.
Аналитичар Института „Катон“ Џордан Коен такође је изразио мишљење да би обука за одржавање и ремонт система могла да потраје читаву календарску годину.
07:14 25.12.2022
Украјинска команда распоређује додатне снаге у подручју Сватова у Донбасу, рекао је Спутњику официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на обавештајне податке.
Саговорник агенције је то приписао великим губицима и неефикасности војне технике Оружаних снага Украјине.
„Ова мера је изнуђена за украјинску команду, пошто су ненадокнадиви и санитарни губици премашили процењене цифре, а ватрена моћ се показала неефикасном“, каже официр.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала