- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Учинићемо све да украјински нацистички режим нестане

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
Пратите нас
Украјински неонацизам подржавају чак и оне земље које су увек одбацивале Хитлерову идеологију, али ће циљеви специјалне војне операције бити постигнути, Русија ће учинити све да осигура да кијевски неонацистички режим престане да постоји, изјавио је заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Медведев је у чланку за „Руску газету“ написао да су циљеви специјалне операције заштита сународника на новим територијама, денацификација „скоро фашистичког режима Украјине“, потпуна демилитаризација украјинске државе и гаранције против агресије у будућности. Он је истакао да је одлука о покретању специјалне војне операције у фебруару 2022. године био тежак, изнуђен корак под притиском околности.
„Није се радило само о заштити братских република Донбаса, већ и о безбедности и суверенитету саме Русије. Буквално о њеном опстанку. Није било могуће више одлагати. То је постало очигледно већ крајем 2021. године, када је Северноатлантска алијанса одбила да пружи гаранције да Украјина неће ући у НАТО. А украјински наркомани објавили си да желе да обнове нуклеарни арсенал“, рекао је Медведев.
Према његовим речима, Русија одбија све покушаје понижавања и уништавања читавих народа зарад себичних интереса одређених група, покушаје прекрајања историје, ограничавања развоја земље и њене поделе. Најтужнијим резултатом деценија које су прошле од распада Совјетског Савеза Медведев је назвао чињеницу да су западне земље потпуно заборавиле лекције из Другог светског рата.
Неонацизам је нашао подршку чак и у земљама које су одувек изјављивале да одбацују Хитлерову идеологију, чије је историјско памћење пуно бола, стида и гнева. Нисмо могли мирно да гледамо како одвратни неонацистички режим наследника Коновалца, Бандере и Шухевича уз подршку својих покровитеља настоји да уништи не само Русију, већ и цео руски свет са којим се стотине милиона људи са поносом идентификује. Уложићемо све напоре да остваримо све циљеве специјалне војне операције и да одвратни режим кијевских неонациста престане да постоји. Данас нико други осим нас не може да изађе на крај са овом мисијом“, нагласио је он.

О епидемији русофобије

Медведев сматра да се епидемија русофобије која бесни на Западу мора лечити снажним средствима.
Политичар је приметио да је 2022. година, као и најмање осам претходних година, „прошла у знаку раста дивље, ирационалне русофобије у западном свету“. Према његовом мишљењу, Запад је одлучио да „оживи главног непријатеља“ како не би одговарао за сопствене грешке у тешком времену пандемије и економског пропадања, тим пре што ју је Русија „већ увелико изнервирала својим развојем“.
„Истовремено се на Западу види цинична немедицинска ‘амнезија’, као и делимичан губитак ‘слуха’ и ‘вида’. Оно што нацистичке слуге, које се шепуре у униформама са кукастим крстом на рукавима, раде и што су радили на контролисаним територијама, они заобилазе ‘деликатним’ ћутањем, дајући овим нитковима унапред опрост за сва прошла и, што је најважније, будућа мучења и убиства“, написао је он.
Медведев је рекао да су управо неке европске земље, које су у неком тренутку изнедриле национал-социјализам и фашизам, данас одговорне за оживљавање нацистичке идеологије.
„Немогуће је погазити Русију, а са њом и ‘Руски свет’, расцепати је или потчинити туђој вољи“, уверен је Медведев.

Несугласице са Западом

Он је додао да Русија нема више о чему и нема потребе да преговара са Западом. Како је навео, данас Русију и Запад има много више онога што их дели него што их спаја. Протекла година је била прекретница.
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
РУСИЈА
Бивши аустријски вицеканцелар: Меркелова је потврдила да су Кијев спремали за сукоб с Русијом
„Сада је потпуно јасно да у односима независних и суверених држава са англосаксонским светом у садашњој конфигурацији не може бити говора о поверењу, нади у пристојност партнера, њиховој оданости својој речи, па чак и сопственим прелепо изреченим принципима. Авај, данас немамо са ким на Западу да разговарамо и договарамо се, нема о чему, а нема ни због чега“, написао је он.
Према његовим речима, догађаји у протеклој години поништили су и саму могућност поверљивог дијалога са поштовањем, а дела и поступци садашњих и бивших западних лидера задивљују цинизмом. Медведев је подсетио на речи бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел да су Мински споразуми започети да би се „Украјини дало времена да ојача“.
„Односно, првобитно су замишљени да би се припремили за крвави рат. Оно што су кијевски неонацисти и урадили – уз пуну подршку или директну помоћ ‘цивилизованих Европљана’“, сматра Медведев.
Он је напоменуо да је у то време руска страна веровала својим партнерима, не очекујући од њих директну издају и отворен рад на уништењу Русије.
Медведев је подсетио да се при томе ширење НАТО-а на исток и припрема за конфликт, а заправо рат са Русијом, нису прекидали ни једног минута.
Према његовом мишљењу, очигледна је и општа криза поверења у западне земље, које „потезом пера“ покушавају да конфискују руску имовину и уведу нове санкције.
„Можемо заборавити на нормалне односе са Западом наредних година, а можда и деценија. То није наш избор“, нагласио је Медведев.
Русија ће чекати „нову генерацију разумних политичара“ док развија односе са остатком света, додао је он.
Истовремено, Медведев је констатовао неуспех међународне политике Сједињених Америчких Држава и њихових савезника.
„Снови Запада о униполарном свету, где се може неограничено владати и диктирати своју вољу, нису се остварили. Штавише, у савременим условима Запад уопште није у стању да понуди свету никакве нове идеје које могу да поведу човечанство напред, реше глобалне проблеме и осигурају колективну безбедност“, написао је заменик председавајућег Савета безбедности.
Он је додао да постоји глобални идеолошки и филозофски крах западног погледа на свет и његовог модела светског поретка, што је посебно уочљиво у савременим реалностима.
Сегеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу: У Украјини против руске војске су обједињене снаге Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала