- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Опрез али не и паника: Амонијак и даља цури, мерења на пет локација у Пироту

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICПирот
Пирот - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Градоначелник Пирота Владан Васић изјавио је данас да амонијак и даље цури из једне цистерне, а да мерења показују да је у граду концентрација амонијака на нули. У Пироту је и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић. Огласило се и Министарство заштите животне средине.
Васић је за Танјуг рекао да је половина запремине амонијака исцурела из те једне цистерне.
Екипе Сектора за ванредне ситуације су на месту инцидента, казао је Васић, напомињући да су четири цистерне ван шина, али да ниједна није завршила у реци.
„Очекујемо даље инструкције, да ли да се изврши заптивање или ће у једном тренутку кренути померање цистерни“, навео је Васић и додао:
„Важно је да људи што мање излазе из куће, иако је ситуација са амонијаком по мерењима у Пироту нула, али да се нарочито избегава прилаз том делу терена на петљи Пирот-Запад. Полиција је блокирала ауто-пут“.
Васић је навео да му је јављено да је једна особа преминула у току ноћи, али с обзиром да се ради о срчаном болеснику, како је рекао, још се не зна шта је тачан узрок смрти.
Он је указао да за данас најављене високе температуре ваздуха не иду у прилог ситуацији.
„Имамо и податке из здравственог центра. Сви који су потражили медицинску помоћ су у добром стању. Неколико их је задржано на даљем испитивању у Пироту, а неколико у Нишу, а по информацијама из здравственог центра сви су ван животне опасности“, навео је градоначелник Пирота.
Истовремено, начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић изјавио је за ТВ Пинк да извориште воде Медијана у Нишу није контаминирано.

Горан Весић: Нема разлога за панику, али има за опрез

Министар саобраћаја је поручио је у Пироту, где је проглашена ванредна ситуација због цурења амонијака из преврнутог вагона, да нема разлога за панику, али има за опрез, јер ситуација није санирана. Апеловао је да се грађани придржавају упутства да би се сачували животи.
Према његовим речима, формиране су две комисије да би се утврдило шта се догодило, и да ће извештаји бити објављени. Додао је да је извршено мерење на пет локација и да није забележено присуство амонијака.
„Лоша инфраструктура је разлог исклизнућа воза, 2018. потписана је реконструкција и тек ове године у марту расписан тендер, разговараћемо зашто се чекало толико на реконструкцију", изјавио је Весић за РТС.
Заменик начелника сектора за ванредне ситуација Бобан Стевановић рекао је да је током ноћи 56 особа евакуисано, да је 15 задржано у УНК Ниш, а девет у пиротској болници.
Како се наводи, водоснабдевање у Пироту је регуларно, док је у Белој Паланци, из превентивних разлога, забрањена употреба воде за пиће.

Министарство заштите животне средине: Пратимо ситуацију на терену

Министарство заштите животне средине саопштило је да прати ситуацију на терену, после изливања амонијака из цистерне између Пирота и Беле Паланке.
Мерења тренутних загађујућих материја као и мониторинг, на терену спроводе Институт за металургију из Бора и Агенција за заштиту животне средине.
Инспекција заштите животне средине је у приправности и у сарадњи са свим релевантним органима и институцијама, јавност ће бити обавештена о свим налазима истраге и наредним корацима у циљу минимизације последица по животну средину, наводи се у саопштењу.
Полицијска трака - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
ДРУШТВО
После цурења амонијака у Пироту 15 пацијената пребачено у Ниш, међу њима троје деце
СРБИЈА
Ванредна ситуација у Пироту: Школе у понедељак не раде, огласио се градоначелник
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала