- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нафтни удар из Словеније на Хрватску: Милионска штета, спреман и драстичан потез

© Tanjug / JADRANKA ILICБензинска пумпа у Београду
Бензинска пумпа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
Скупштина акционара словеначке нафтне компаније „Петрол“ одржана је данас у Љубљани, а на њој је најављено могуће подизање тужбе против Хрватске због мера владе којима су ограничене цене горива.
Словеначки „Петрол“ израчунао је да су мере хрватске владе о регулисању малопродајних цена нафтних деривата, које трају од 7. фебруара, створиле компанији губитак од 45,7 милиона евра, извештава словеначки пословни дневник Финанце.
На скупштини је речено да се још чека обрачуни штете од судског вештака за финансије и рачуноводство и од овлашћеног ревизора, који треба да стигну до 15. јануара.
Државном тужилаштву Хрватске би, према одлуци акционара, око тог датума требало поднети предлог за мирно решавање спора. Ако то не „прође“, најављују тужбу, преноси хрватски портал Индекс.
„Петрол“ ће на исти начин и у Словенији покушати правним путем да се избори за накнаду штете настале ограничењем цена које је увела словеначка влада.
Председница Управе „Петрола“ Нада Дробне Поповић је поводом најављеног судског спора у Хрватској, наводи Финанце, рекла на скупштини да ће „Петрол“, ако буде потребно, одштету тражити и на суду Европске уније.
У саопштењу са седнице скупштине се најављује да ће, „с обзиром на неодрживу регулацију цена нафтних деривата и економску штету“ нанету групи у 2022, „Петрол“ у Хрватској бити приморан да предузме даље мере заштите својих интереса.
Први корак је, како се наводи, затварање бензинских станица „Петрола“ и „Кродукса“ у Хрватској 28. децембра од 12 до 13 сати, осим бензинских пумпи на аутопутевима и поморском добру.
„Точење горива за време затварања продајних места биће омогућено хитним/интервентним службама“, напомиње се у саопштењу и додаје да компанија жели на овај начин да скрене пажњу на озбиљност ситуације и да спречи поремећаје у снабдевању и могућу несташицу нафтних деривата у Хрватској.
Судски чекић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
РЕГИОН
Хрватска изгубила спор против мађарског нафтног гиганта у Вашингтону
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
РЕГИОН
Драматично у Хрватској: Цена горива иде у небо, власници пумпи прете затварањем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала