- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Влада предлаже Путину: Споразуми Савета Европе који се односе на Русију да престану да важе

© Sputnik / Евгений ОдиноковВлада Руске Федерације
Влада Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Влада Русије одлучила је да одобри и упути руском председнику Владимиру Путину предлог о престанку важења споразума Савета Европе који се односе на Русију, произлази из одлуке објављене на званичном интернет порталу правних информација.
„Одобрити и упутити председнику ради изношења на разматрање Државне Думе Федералне Скупштине предлог о престанку важења међународних споразума Савета Европе који се односе на Русију“, наводи се у документу.
Москва је 15. марта објавила званичну ноту о повлачењу из Савета Европе и Европске конвенције о људским правима, нагласивши да ће испуњавати одлуке Европског суда о људским правима, уколико буду у складу са Уставом Русије. Касније тог дана, Парламентарна скупштина Савета Европе једногласно је усвојила резолуцију у ком је обавестила статутарни орган Савета, Комитет министара, да Москва не може бити члан Савета. Следећег дана Комитет министара усвојио је одлуку да Русија престаје да буде члан организације од 16. марта.
У јуну је руски премијер Михаил Мишустин потписао декрет о прекиду учешћа Русије у делимичним и проширеним делимичним споразумима Савета Европе.
Русија је била чланица организације 26 година.
Посланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
РУСИЈА
Шта ће сад Савет Европе кад више нема Русије да је грди
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала