- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најопаснији председник Америке у историји: Да ли ће Доналд Трамп бити ухапшен

© AP Photo / Andrew HarnikДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Бивши председник Америке Доналд Трамп биће оптужен и остатак свог мизантропског живота провешће иза решетака, прогнозира Џејми Раскин, демократа и члан Конгресног одбора за истрагу упада на Капитол хил 6. јануара 2021. А да би то избегао, предлаже му професор права с Харварда Лоренс Трајб, у своју одбрану може само да се позове на неурачунљивост.
Изгледа, зато, да је тај неурачунљиви мизантроп коме прети доживотна робија, Доналд Трамп, најопаснији председник Америке у историји.

Шестојануарска побуна

Питање је, само, за кога је опасан.
Јер, подсетио је самоуверено и прилично уверљиво у својој божићној честитки, да „пре само две године“, када је он морао да изађе из Беле куће, „није било рата с Русијом и Украјином, и никада се не би догодио!“ да је у Белој кући и остао и после избора 2020. за које, и две године касније, не без основа, тврди да су били покрадени.
Управо из тог разлога су 6. јануара 2021. у Вашингтону одржане демонстрације Трампових присталица које су окончане њиховим упадом, као у замку, на Капитол хил на коме је зграда америчког Конгреса. Та околност је и искоришћена да политички протест моментално буде проглашен за насилну побуну против легалних органа власти.
А прошле недеље је и конгресни Истражни комитет, под контролом демократа, свој 18-месечни рад на испитивању шестојануарске побуне окончао закључком који је био предвидљив у мери свог раскошног потенцијала да ионако запаљиву политичку ситуацију у Америци учини још, такорећи, експлозивнијом.
Уосталом, пре неколико месеци, поводом још једне међу тужбама које прете Трампу, то је и прорекао републикански сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грејем: „Ако Трамп буде кривично гоњен, буквално ће бити нереда на улицама. Већина републиканаца — укључујући и мене — верује да, кад је реч Трампу, закон не постоји. Само желе да га се дочепају“.
А сенатора Линдзија Грејема нико притом не може чак ни да осумњичи да спада у лојалне Трампове савезнике.

Политички притисак

Тек, заиста, као да су желели да се потруде да потврде ова сумњичења, конгресни истражитељи препоручили су Министарству правде и државном тужиоцу Мерику Гарланду да против бившег председника САД покрене кривични поступак по четири тачке оптужнице: подстицање насилне побуне, опструкција Конгреса, завера да се преваре Сједињене Државе, и још једна завера, додуше бенигнија, за лажно сведочење.
Све у свему, довољно да цитирани конгресмен из Мериленда Џејми Раскин нагласи да је „веома озбиљан” у свом ставу да споменути Трампов мизантропски живот треба да се оконча иза затворских решетака. Те да би био „заиста јако изненађен“ ако државни тужилац Мерик Гарланд не подигне оптужницу против Трампа јер је, каже, „тако јасно“ да је Трамп покушао да се „умеша“ и спречи верификацију оних изборних резултата које су претходно утврдили Си-Ен-Ен, „Вашингтон пост“, „Њујорк тајмс“ и остали корпоративни медији главног тока.
„Мислим да је веома, веома важно да не буду кривично гоњени само извршиоци, већ и налогодавци. Није у реду да стотине извршилаца пошаљете у затвор, а да самог налогодавца ослободите кривичног прогона“, каже овај конгресмен из владајуће америчке партије.
Негде на свету ове би речи биле прокажене као недозвољени политички притисак на самостално тужилаштво и независне судове — уз сву пропратну критику ауторитарних режима који се дрзну да тако нешто ураде — но, како год, тужилац, и то специјални тужилац Џек Смит кога је Мерик Гарланд именовао за овај Трампов случај, схватио је шта треба да ради.
И, по писању „Гардијана“, већ је и почео да ради: „Рудник злата (у виду хиљаду сведочења и више хиљада докумената) већ је привукао пажњу специјалног тужиоца Џека Смита… Смит је 5. децембра писаним путем од Истражног комитета затражио све материјале повезане са 18-месечном истрагом“.

Америка је болесна

Реакција Доналда Трампа, нормално, била је очекивана колико и бурна:
„Наша земља је болесна изнутра, у многоме као особа која умире од рака. Покварени ФБИ, такозвано Министарство ’правде’ и обавештајни апарат, а сви су они делови Демократске партије и Система, јесу тај рак. Морамо да се обрачунамо са овим силеџијама и тиранима који му служе као оружје, или ће наша, некада велика и прелепа земља, умрети… Они су кренули на мене, али заправо намеравају да крену по свакога од вас!“
Тај канцерогени систем, кога Трамп пише с великим С, на њега пак није кренуо само конгресном истрагом у којој се захтева доживотна робија, већ га истражују и у Џорџији под сумњом да је и тамо покушао да преокрене свој изборни пораз, појавио се и нови низ оптужби за силовање, објављују се његове пореске пријаве, али се нарочито гротескним чини могући процес због непрописног руковања поверљивим документима; ово стога што је својевремено Хилари Клинтон некажњено прошла када је то исто урадила у огромним размерама.
„Вашингтон пост“ је већ кренуо да тражи и пожељног, значи, политички коректнијег наследника Доналда Трампа међу истакнутим републиканцима — гувернера Флориде Рона Десантиса у том погледу истичу нарочито — а недавно је „Волстрит џорнал“ открио и да „поједини крупни донатори кажу да партија треба да остави Трампа у прошлости“…

Правна или дубока држава

Да ли то значи да је Трампово време прошло? Ако јесте, зашто је Систем овако жестоко сад кренуо на њега? И како ће претходни председник САД и његове МАГА присталице на то реаговати?
О овим су питањима у „Новом Спутњик поретку“ разговарали аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић и историчар Саша Адамовић.
„Свако политичко питање у Америци се претвара у бити или не бити у борби између политичког естаблишмента с једне, и МАГА покрета са друге стране који нема поверења у државне институције, политичаре и безбедносне и обавештајне службе“, објашњава Обрад Кесић.
У том смислу, надовезује се Саша Адамовић, дугачак списак тужби које прете Трампу „више је производ деловања дубоке државе него правне државе. Чим је постало јасно да Трамп не намерава да одустане од поновне кандидатуре за председника САД, морало је да се реагује. Ово што се сада дешава је, заправо, само логичан наставак онога што је почело да му се дешава још када је 2016. године први пут ушао у кампању за председника САД“.

Украјинско питање

„Покрет који је Трамп основао није само и даље жив, него је сигурно и најснажнији политички покрет тренутно у Сједињеним Државама“, указује Обрад Кесић.
„Управо зато он и јесте на мети руководства обе партије, крупног капитала, већине мејнстрим медија и друштвених мрежа, који су по правилу повезани са америчким обавештајно-безбедносним институцијама… А то говори да деценијама уназад није било веће претње естаблишменту и војно-индустријском комплексу од Доналда Трампа, који је довео у питање све кључне поставке америчке спољне политике; од постојања НАТО-а, преко односа са Европском унијом, до односа према Русији и удара на Пентагон где је проблематизовао начин на који се троши новац. Зато је сад веома критичан и у односу према војној помоћи коју САД пружају Украјини… Трампов повратак на власт не би само представљао пораз политичког естаблишмента, већ и његову победу над безбедносним структурама које намећу своју агенду том естаблишменту“.
„Трампу заиста треба веровати кад каже да рата с Русијом не би било да је он остао председник Америке, и права је несрећа за читав свет што се то није догодило јер је он желео да начини раскид са глобалистичком, интервенционистичком спољном политиком САД“, истиче Саша Адамовић.
„Нажалост, било је лако предвидети шта је Систем желео да постигне Трамповим уклањањем из Беле куће 2020. И управо зато и мислим да су спремни да иду до краја како би спречили његов повратак на председничку функцију“.
„Систем коме се Трамп супротставља доспеће у проблем већ почетком идуће године, јер Представничким домом Конгреса неће моћи да се управља без подршке МАГА републиканаца. О томе, уосталом, речито сведочи и чињеница да је садашњи сазив пожурио да до краја свог мандата додели огромне суме новца Украјини, јер су свесни да ће то убудуће бити много теже, ако не и немогуће; а политичком естаблишменту и војно-индустријском комплексу у интересу је да сукоб у Украјини потраје што дуже јер на томе остварују незамисливе профите“, опомиње Кесић.
И управо зато ће, закључује Саша Адамовић, „наредне две године пред председничке изборе у Америци бити изузетно занимљиве, што значи и да ће укупна ситуација бити и нестабилнија него што већ јесте. А све ће још и занимљивије постати ако и када Трамп избори републиканску председничку номинацију…“
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
СВЕТ
Досије Твитер или „Досије икс“: Зашто Доналд Трамп захтева суспензију Устава САД /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала