- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Број погинулих војника у Макејевки порастао на 89, уништен "хајмерс" из којег је изведен напад

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 314. Оружане снаге Русије су високо прецизним нападима на положаје јединица из „легије странаца“ у подручју Масљаковске и Краматорска у ДНР ликвидирале преко 130 страних плаћеника, саопштило је Министарство одбране Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:23 03.01.2023
Број погинулих у Макејевки порастао на 89 војника
Према последњим подацима руског Министарства одбране, 89 руских војника је погинуло у украјинском нападу системима "хајмерс" 1. јануара на привремену базу у близини Макејевке.
„Нажалост, током уклањања рушевина железно-бетонске конструкције, број погинулих наших сабораца порастао је на 89“, рекао је Сергеј Севрјуков, заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије.
„Међу погинулима је и заменик команданта пука потпуковник Бачурин. Свим жртвама и породицама погинулих војника пружа се сва неопходна помоћ и подршка“, рекао је он.
Министарство одбране Русије сматра да је масовна употреба мобилних телефона међу војницима, упркос забрани, узрок трагедије у Макејевки.
„Овај фактор је омогућио непријатељу да лоцира и одреди координате локације војног особља за извођење ракетног удара“, рекао је Севрјуков.
Генерал је саопштио да је уништен „хајмарс“ из којег је био изведен напад.
19:56 03.01.2023
Заменик званичног представника генералног секретара УН Фархан Хак изјавио је да се светска организација не бави организовањем „мировних самита“.
"Мораћете да питате друге, УН то не организују. Тренутно немамо шта да најавимо тим поводом. Ако буде било каквог развоја догађаја, обавестићемо вас", рекао је Хак, коментаришући изјаву шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе да Кијев жели да се у УН организује "мировни самит", на коме би био посредник генерални секретар организације Антонио Гутереш.
Гутерешов кабинет је наговестио да је спреман да посредује само уз сагласност свих страна, укључујући и Русију. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков рекао је да за сада не постоји „мировни план“ за Украјину, а план који не узима у обзир данашње реалности са територијом Руске Федерације и њеним новим регионима не може бити „мировни“.
19:45 03.01.2023
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган очекује да ће 4. јануара обавити телефонске разговоре са руским лидером Владимиром Путином и Владимиром Зеленским, рекао је портпарол турског лидера Ибрахим Калин.
„Председник Ердоган ће сутра разговарати са Путином и Зеленским“, рекао је Калин за НТВ.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је потврдио ову вест.
17:17 03.01.2023
Штета причињена украјинској економији током сукоба премашује 700 милијарди долара, изјавио је премијер Денис Шмигаљ.
17:15 03.01.2023
Дописници Спутњика пронашли су, како се претпоставља, фрагменте ракете "Хајмарс" на месту гранатирања болнице у граду Токмак у Запорожској области.
Прецизира се да су новинари стигли на лице места како би снимили репортажу о украјинском гранатирању медицинског објекта. Верзију о употреби "Хајмерса" потврдили су и представници хитних служби.
16:55 03.01.2023
Експлозија је одјекнула у Дњепропетровску.
16:21 03.01.2023
Руски председник Владимир Путин потписао је указ о додатним социјалним гаранцијама за војнике и полицијце који служе у Националној гарди Русије, као и члановима њихових породица.
Породицама војника и гардијаца у случају погибије током специјалне војне операције биће исплаћено 5 милиона рубаља, а рањенима 3 милиона рубаља.
Ово се односи и на она војна лица која су се борила у ДНР и ЛНР од 2014. године.
15:45 03.01.2023
Ракете калибар гађају објекте у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Специјална операција у Украјини
Медији објавили снимак експлозије у Краматорску - француски министар остао у шоку
15:17 03.01.2023
Вашингтон није прихватио захтев украјинског председника Владимира Зеленског да се Кијеву испоруче тактичке ракете дугог домета АТАЦМС, пише "Политико".
Како наводе експерти листа, Бела кућа сматра да је употреба АТАЦМС-а сувише опасна у контексту конфронтације са Русијом, пошто су ове ракете имају домет до 300 км.
Међутим, ова муниција је на листи главних жеља Кијева. Истовремено, противваздушни ракетни системи "Патриот" и АТАЦМС, према мишљењу стручњака, неће дати одлучујућу предност Украјини.
Значајнију улогу, по њиховом мишљењу, не игра оружје, већ ефикасна обука, логистика и тактика.
У чланку се помиње и нови програм обуке који ће помоћи украјинској пешадији да савлада нове тактике маневрисања уз артиљеријску подршку.
14:36 03.01.2023
Руска војска ликвидирала је групу украјинских диверзаната у Донбасу, саопштио је Спутњику официр другог армијског корпуса ЛНР Андреј Марочко.
Како је прецизирао, украјинска диверзантско-извиђачка група покушала је да искористи густу маглу и да заузме положаје у подручју насеља Стелмаховка.
„Захваљујући термовизијској опреми за детекцију коју су испоручиле руске добровољачке организације, непријатељ је на време откривен и уништен“, рекао је Марочко.
14:33 03.01.2023
Сирене за ваздушну опасност поново су се огласиле у Харковској, Дњепропетровској, Полтавској и Николајевској области Украјине, као и у делу Запорошке области која је под контролом Кијева, показују подаци онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
14:07 03.01.2023
Холандија ће учинити све „да помогне Украјини да победи у рату“, саопштио је премијер Холандије Марк Руте након разговора са украјинским председником Владимиром Зеленским.
„Управо сам разговарао са председником Зеленским и уверио га да ће Холандија учинити све што може да помогне Украјини не само да се одбрани, већ и да победи у рату“, написао је Руте на Твитеру.
Истовремено је истакао да ће предстојећи месеци бити „одлучујући“.
Раније је саопштено да ће Холандија ове године издвојити помоћ Украјини у вредности од 2,5 милијарди евра.
12:55 03.01.2023
Руска војска уништила је два система „Хајмарс“ украјинских снага у Краматорску, одакле су последња два дана гађана насеља Доњецке Народне Републике, саопштило је Министарство одбране Русије.
Руска артиљерија, Запорошки правац, хаубица Гиацинт - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Специјална операција у Украјини
Брифинг руске војске: Ликвидирано преко 130 страних плаћеника, уништена два америчка „хајмарса“
12:24 03.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској, Сумској и Харковској области Украјине, као и у деловима Запорошке области под контролом Кијева.
11:21 03.01.2023
Украјинске снаге гађале су јутрос болницу у граду Токмак у Запорошкој области, саопштио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„У 4 ујутру (украјинске трупе су) из тешког наоружања извеле неколико напада на болницу у Токмаку. Број жртава се утврђује“, рекао је Рогов за Спутњик.
Болница у Токмаку непрестано ради. Град Токмак налази се недалеко од контакт линије и у њему се још увек налази на хиљаде становника. Рогов је додао да градови Токмак, Васиљевка, Михајловка и Енергодар тренутно највише страдају од украјинских гранатирања.
09:45 03.01.2023
Размена пет команданата украјинског неонацистичког батаљона „Азов“ (проглашен за терористички и забрањен у Русији) за опозиционог украјинског политичара Виктора Медведчука обављена је у септембру на аеродрому у Анкари, припадници „Азова“ и даље се налазе у Турској, пише лист „Хуријет“, позивајући се на турске изворе.
Лист наводи да су преговори одржани у седишту Националне обавештајне организације Турске у Анкари.
„Русија је на дан размене поставила захтев да лидери ‘Азова’ остану у Турској, а Украјина је на то пристала“, примећује лист.
Према информацијама листа, на дан размене на аеродром у Анкари слетели су руски и украјински авион. У украјинском авиону налазио се Медведчук, а петорица „азоваца“ у руском. После слетања, Украјинци су се укрцали у руски авион, а Руси у украјински, како би проверили идентитет оних који су били у авиону и њихово здравствено стање“, наводи се у чланку.
Размена је обављена без проблема у присуству турских обавештајних служби на аеродрому. Вође неонацистичког батаљона и данас се налазе у Турској, истиче лист.
„Ниједна од страна није прекршила споразум“, додаје се у чланку.
Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио је у септембру да је у размени заробљеника са Украјином ослобођено 56 људи, од којих су 55 војници, петорица из Донбаса, а остали војници руских Оружаних снага. Украјини је предато 215 људи. Пушилин је, такође, напоменуо да је 56-ти размењени – Медведчук. Размену је такође најавио и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
08:33 03.01.2023
У претходна 24 часа украјинске снаге испалиле су 368 граната из топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122мм, саопштила је Народна милиција ДНР.
Гађани су окрузи седам насеља Доњецке Народне Републике. У нападима је погинуо један цивил, а двоје је рањено. Оштећено је 15 зграда и пет цивилних објеката.
У борбама заједничких снага ДНР и Оружаних снага Русије уништен је један украјински тенк Т-64БВ и пет оклопних возила, а у ваздуху су оборене две беспилотне летелице. Убијено је и рањено више од 40 украјинских војника.
08:16 03.01.2023
У протекла 24 часа украјинске снаге претрпеле су значајне губитке у људству и техници, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР мајор Иван Филипоненко.
Убијено је и рањено до 70 припадника украјинских снага, а уништен један тенк, два оклопна транспортера, четири беспилотне летелице и 11 специјалних возила.
Током протеклог дана украјинске снаге гађале су насеље Рубежно, на које су испаљене две гранате калибра 155мм.
07:58 03.01.2023
У Кијеву су у уторак на снази ванредна искључења струје, саопштила је украјинска енергетска компанија „Јасно“.
Распореди искључења привремено су недоступни док се ситуација не стабилизује, додаје се у саопштењу компаније.
07:32 03.01.2023
Изнад мора код Севастопоља руске снаге ПВО обориле су две беспилотне летелице, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.
„Наша војска наставља да одбија напад“, написао је губернатор на свом Телеграму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала