Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зуроф: Почасти Џаферу Деви вређају сећање на његове бројне жртве

© Sputnik / Лола Ђорђевић Ефраим Зуроф
 Ефраим Зуроф - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Директор „Центра Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф рекао је да се тај центар доследно противи реновирању куће Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице, као и да почасти које су му додељене шаљу ужасну поруку косовском друштву и страшно вређају сећање на његове бројне жртве.
Он је тако прокоментарисао најаву власти у Приштини да намерава да обнови кућу Деве, за кога је рекао да је био нацистички сарадник.
„Због тога је веома узнемирујуће сазнати да су планови за реновирање обновљени. Дева је личност која симболизује сарадњу Албанаца са нацистима и улогу коју су те особе имале у злочинима почињеним над Србима и Јеврејима. Он је био једна од оних особа које су подржавале екстремистичку геноцидну идеологију, и зато почасти које су му додељене шаљу ужасну поруку косовском друштву и страшно вређају сећање на његове бројне жртве“, написао је Зуроф у одговору Танјугу.
Зуроф је подсетио да је почетком фебруара прошле године апеловао на Европску унију да обустави пројекат који су предузели заједно са Програмом Уједињених нација за развој, као и да је обавештен да се одустало од пројекта.
Џафер Дева био је нацистички колаборациониста, активан у формирању СС дивизије „Скендер-бег“ и познат по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом, пренео је Танјуг.
Дева је за време Другог светског рата био градоначелник Митровице и министар унутрашњих послова Албаније, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године.
Кућа Џафера Деве у Митровици - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
СРБИЈА
Писма амбасадорима САД, Немачке, Израела и Шведске због намере Приштине да обнови симбол нацизма
Немачко освајање - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СРБИЈА
Курти обнавља кућу „косовског Хитлера“, Запад ћути јер му одговара све што је уперено против Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала