- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Расколничкој украјинској цркви дозвољено богослужење у Кијевско-печерској лаври на Божић

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУспенски сабор Кијевско Печерске лавре
Успенски сабор Кијевско Печерске лавре - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
"Православној цркви Украјине“ (расколничка црква, ПЦУ) дозвољено је да одржи божићно богослужење у Успенском сабору Кијевско-печерске лавре, саопштио је украјински министар културе Александар Ткаченко.
Подсетимо, претходно је прес-служба Кијевске митрополије канонске Украјинске православне цркве саопштила да ће поглавар ПЦУ Епифаниј одржати у том храму литургију поводом Божића.
„Поподне 5. јануара добили смо молбу управе Кијевске митрополије ПЦУ да се богослужење одржи 7. јануара у Успенском саборном храму. Након што смо размотрили молбу и узимајући у обзир одлуку Министарства културе и информационе политике, поглавару је дата дозвола да одржи литургију“, навео је Ткаченко.
Украјински портал "Страна.уа" објавио је данас да је вршилац дужности генералног директора Кијевско-печерске лавре Александар Рудик изјавио да ПЦУ нема дозволу за богослужење у Успенском саборном храму лавре.
Подсетимо, раније је саопштено да Кијевско-печерска лавра регистрована као манастир у саставу расколничке "Православне цркве Украјине" (ПЦУ) коју подржавају украјинске власти. Шеф Управе за спољне црквене везе ПЦУ, архиепископ Зарја, тврдио је да је поглавар ПЦУ Епифаниј сада на челу манастира као правно лице.
Служба безбедности Украјине недавно је извршила претрес на територији Кијевско-печерске лавре (Московски патријархат). У саопштењу је наведено да су спроведене контраобавештајне активности. Руска православна црква назвала је ове акције СБУ – застрашивањем.
Кијевско-печерска лавра је најстарији манастир у данашњој Украјини и један од првих манастира Кијевске Русије. Налази се на листи УНЕСКО. Основана је у 11. веку. У овом тренутку површина територија лавре премашује 20 хектара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала