- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак му се диви, а он је најбољи тенисер у својој категорији – Спутњик представља магичног Стефана

© Sputnik / Лола ЂорђевићТениска лоптица
Тениска лоптица - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Не само да Србија има једног од најбољих тенисера свих времена већ може да се похвали и најбољим „фристајл“ тенисером Стефаном Бојићем који са рекетом и лоптицом прави невероватне трикове. На умећу му завиде многе тениске звезде,а он је за Спутњик открио како је развио идеју, зашто је важна и испричао како је са Новаком вежабао у мелбурнском парку.
Стефан Бојић је име момка чије би вештине на терену волео да има Новак Ђоковић, али и Рафаел Надал, Роџер Федерер, Данил Медведев и готово свако ко погледа шта он ради са рекетом и лоптицом.
Када познати тенисери лоптицу ударе рамом рекета и она оде у мрежу или аут, Стефан може само ноншалантно да се насмеје јер би он рамом рекета могао да је пошаље тачно тамо где је замислио.
Србин прави невероватне трикове, а није ни слутио да ће се тиме бавити јер је све почело студирањем режије.
Како је Србија добила првог „фристајл“ тенисера и зашто му се и Новак диви, Стефан је испричао за Спутњик.
„Почело је тако што сам раније активно играо тенис, био сам доста успешан у јуниорским данима, а онда сам одлучио да одем на колеџ и упишем студије филма. Један од првих пројеката био је да направим рекламу за један бренд. Паралелно сам развио идеју да пробам да направим нови начин живота где ћу на дневном нивоу да експериментишем са рекетом и лоптицом. Када сам идеју представио компанијама успео сам да им скренем пажњу. Филозофски сам потом отишао мало даље и почео сам да вежбам и развијам експерименте сам са собом“, објаснио је сам почетак Бојић.
Најпре није био сигуран шта ће урадити са том идејом, али труд и рад довели су до првог уговора.
„Најпре нисам хтео то да радим док нисам био сигуран у ту идеју, али је 2014. године почело са једном компанијом када сам добио први уговор“, истакао је Стефан за Спутњик.
Српски „фристајл“ тенисер објаснио је да његова идеја није само анимираног карактера већ да развијањем вештина које он зна тенисер могу да унапреде координацију, кретање, елaстичност...
„Сада је то достигло неки ниво када се та идеја дистрибуира, иако она расте и мења се, осећао сам одговорност да је проширим. Написао сам и књигу коју ћу ускоро објавити о томе колико је битно за тенисере из више аспеката да знају да ураде „неки трик“ који је заправо сјајна вежба за одређене сегменте игре“, објаснио је Бојић.
Стефан је схватио да ко год се бави фристајлом брзо губи мотивацију уколико то ради само због новца. Он свој посао доживљава као фриленс, али гаји велику одговорност према томе.
„Увек је битно да се има шира слика, да се зна зашто се нешто ради. Ако је чисто физички или финансијски, без јаче суштине, јако брзо се изгуби мотивација и људи престану да се баве тиме. То прати све фристајл спортове и они зато пролазе кроз одређене циклусе када популарност нагло расте и нагло пада“, објашњава Бојић.
Србин је један од ретких који се баве овим, али верује да ће његова идеја тек да заживи јер он жели да истиче колико се тим триковима развијају добре вештине.
„Плашио сам се на почетку да ћу ја направити подвиг, али да ће као и у свему требати времена за развој. Сад сам и свестан да нећу ја покупити бенефите моје идеје. На неки начин сам је поклонио свету. Сматрао сам да је неопходно да останем у томе како бих причао зашто је то битно и која је суштина тога што радим, а суштина је да покажем да су различите вештине велики плус играчима“, додаје Стефан.
Он је изнео угао о којем се изузетно мало прича,а веома је важан. Бојић тврди да је тениски свет неорганизован, што се све чешће и примећује због начина на који играчи испаштају после нелогичних одлука система.
„Тениски свет је неорганизован. Нема централизације моћи, све је од недеље до недеље. Самим тим што је ово нешто са стране и небитно на неки начин, таква позиција може да буде фрустрирајућа. Ја сам је прихватио због одговорности према себи и идеји. Јако је напорна та позиција, Новак је често причао о томе. Тенис није глобалан спорт, он је мали није тако велики као што људи мисле. Људи га прате или тамо где се одиграва те недеље или за играча из своје земље“, објаснио је Бојић.
С обзиром да је поменуо како се Новак слаже са неким његовим ставовима, Стефан је испричао анегдоту која јавности није била позната.
Током Аустралијан опена 2020.године Стефан је доста времена проводио са Новаком. Када је Ђоковић један дан завршио са обавезама отишао је у шетњу са Стефаном и то до парка који се налази поред комплекса терена Аустралијан опена.
Најбољи тенисер света и најбољи „фристајл“ тенисер света хтели су да сниме један видео са триковима, али су морали да замоле људе по парку како би их снимили.

„Новак је хтео да правимо неки видео. Били смо у Аустралији, тим је био слободан и ми смо одлучили да одемо у парк поред сами. Људи су шетали, ми смо шетали по најобичнијој ливади. Било је занимљиво јер је Новак ишао да пита човека да нас снима. Мислим да му је пријало јер је то био обичан, нормалан тренутак без помпе. То је парк поред Аустралијан опена, људи су збуњено прилазили. Најзанимљивије је било што када смо нашли човека који ће нас снимати прва два три пута нисмо успели да направимо те трикове које смо замислили, а он је рекао извините морам да журим да гледам мечеве“, препричао је Бојић анегдоту са Новаком.

Стефан је открио и да Новак зна доста трикова као и то да је схватио њихову поенту.
„У Аустралији смо провели доста времена заједно. Много смо причали, радили смо трикове, он воли често да их убацује у своју рутину. Научио је тих трикова доста, причали смо зашто је то добро за развој координације иако сматрам да њему то није кључно иако је причао да учи и напредује кроз то“, истакао је Бојић.
За крај разговора момак са невероватним способностима додатно је објаснио да његов таленат не служи кључно да би се неко анимирао .
„Компаније ме виде као некога ко треба да анимира младе. Ја не мислим да је то кључно. Мислим да постоји хиљаду малих ствари које тенис може да уради. Не мислим да Ноле треба да игра кроз ноге да би био занимљивији, а то је нешто што се гура као наратив. Уопште тенис није досадан него је поента како се презентује“, закључио је Бојић.
Бојана Дрча - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
СПОРТ
Родила је Рељу, „скувала“ злато за Србију и воли Русију – Бојана за Спутњик: „Нисмо се предале!“
Саша Здјелар - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
СПОРТ
Заменио је Београд за Москву – и није погрешио: „Даћу све од себе да заслужим позив Србије“
Лола Радивојевић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СПОРТ
Лола говори за Спутњик – српско чудо коме је сусрет са Новаком донео скок од 1.000 корака! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала