- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски правни експерт: Хапшење главног уредника Спутњик Литванија је провокација

© SputnikУредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем
Уредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Власти у Летонији, окривљујући главног уредника Спутњик Литванија Марата Касема за шпијунирање, покушавају да прикрију своје поступке који ограничавају слободу новинара, изјавио је Спутњику члан Извршног комитета Руске асоцијације међународног права Анатолиј Капустин.
Он је подвукао да би Русија требало да се јасно изјасни у одбрану права новинара.

„Ако се новинари хапсе због шпијунирања, онда, као правило сви знају да је оптужба, очигледно, измишљена како би се прикрио ружан поступак и његова недоличност приликом ограничавања слободе новинара. И то се никако не може оправдати“, рекао је он.

Према речима руског правника, очигледно је да је ситуација са Касемом апсурдна.
„Човек долази у своју земљу и под оптужбом да је шпијун покушавају да му онемогуће његову основну делатност као новинара, смешније нису могли да смисле. То може да се догађа само у земљама које на сваки начин покушавају да покваре односе са Русијом. Тужно је што Летонија тако разуме слободу информација, изражавања и да је за лишавање слободе довољно да се измисли да је реч о шпијунирању“, додао је он.
Капустин је напоменуо да у последње време судије у Летонији често предузимају политички мотивисане одлуке.

„Сматрам да је неопходно да подржавамо нашег колегу свим могућим средствима. Као становник Летоније он може да се обрати Европском суду за људска права. Русија треба отворено да саопшти да је ова провокација усмерена на ограничавање слободе изражавања, слободе говора и других слобода које су елементи професионалне делатности новинара“, додао је руски правник.

Он је истакао да се диви храбрости главног уредника Спутњик Литванија и навео да би требало да се уведе награда за храброст новинара, јер руски новинари трпе разне нападе у последњој деценији.

Хапшење Марата Касема

Раније је саопштено да је Обавештајна служба Летоније ухапсила главног уредника Спутњика Литванија Марата Касема због сумње да је прекршио санкције и да се бавио шпијунажом.
Према подацима Спутњика који покрива Заједницу независних држава, у случају Касема се ради о кршењу економских санкција Европске уније против Русије, као и о шпијунажи. Додаје се да, према другом члану закона, новинару може да буде одређена казна до 20 година затвора.
Ухапшени новинар има држављанство Летоније, неколико година живи и ради у Москви у медијској кући „Русија севодња“, којој припада и Спутњик Литванија. Новинар је 30. децембра допутовао у Летонију због породичних обавеза.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
РУСИЈА
Захарова: Хапшење главног уредника Спутњика Литванија – освета диктаторских режима
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала