- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем Торнадо групе Вагнер у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО: Руска војска оборила пет украјинских авиона; Из заробљеништва се вратило 50 руских војника

Пратите нас
У току је 319. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. У поноћ је завршено „божићно примирје“ које је руска војска једнострано прогласила. Одмах након тога, одјекнуле су снажне експлозије у Краматорску и Константиновки. Кијев саопштава да му се, наводно, нуди корејска опција решавања украјиснке кризе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:12 08.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у три региона на истоку Украјине: Дњепропетровској, Полтавској и Харковској области.
18:53 08.01.2023
Застава Русије на згради Министарства одбране - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руско Министарство одбране: Кијев спремио провокацију великих размера за дискредитовање руске војске
18:32 08.01.2023
ДНР: Самлећемо страну технику предату Украјини
Сва техника предата у оквиру нове војне помоћи Украјини Оружане снаге Русије ће „самлети“ на фронту, изјавио је за Спутњик саветник в.д. шефа ДНР Јан Гагин.
„Пре неки дан је објављен обим нове војне помоћи ЕУ и САД Украјини. Она укључује тенкове, оклопне транспортере, ракетне системе и још много тога. Са сигурношћу могу да кажем да ћемо сву ту помоћ самлети на фронту. Знамо да ратујемо и научили смо за ово време“, рекао је Гагин.
Он је такође изразио наду да ће Ваздушно-космичке снаге Русије уништити транспортне и железничке чворове и раскрснице, железничке пруге и једноставно неће дозволити да се ова техника нађе на фронту.
18:26 08.01.2023
18:23 08.01.2023
Украјинске снаге испалиле су у 19.55 десет ракета на Кировски округ Доњецка, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
Пар сати раније, украјинске трупе гађале су Кујбишевски округ са три гранате калибра 155мм (калибар који користи НАТО), док су насеље Александровка гађали са шест граната калибра 152мм.
17:37 08.01.2023
У јутрошњем нападу украјинских снага на Старобешевску термоелектрану погинуле су две жене, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
16:52 08.01.2023
Ситуација на истоку Украјине је тешка, руске трупе напредују у појединим областима Доњецке Народне Републике, изјавила је заменица министра одбране Украјине Ана Маљар.
„У офанзиви није само регуларна војска (Оружане снаге Русије), већ и приватна. Тамо су концентрисали знатне напоре да би дошли до граница Доњецке области... Сада је у Соледару веома тешко“, рекла је Маљар, преноси портал „Страна.уа“.
Она је, такође, истакла да највећи део украјинске војске сада чине непрофесионални војници – мобилисани.
13:35 08.01.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Ловци Ваздушно-космичких снага Русије оборили су за дан пет авиона украјинског Ратног ваздухопловства;
- У подручју Николајпоља и Новог Донбаса оборена су два украјинска Су-25;
- Оружане снаге Русије обориле су украјински авион МиГ-29 у ДНР и Су-24 и Су-27 у Харковској области;
- Команда здружених снага Руске Федерације извела је операцију одмазде за удар на Макејевку. У ракетном нападу на привремену базу украјинаких снага која се налазила у студентском дому №28 у Краматорску ликвидирано је више од 600 непријатељских војника;
- Оружане снаге Украјине наставиле су интензивно гранатирање руских положаја и насеља током целог периода прекида ватре које је прогласила Русија током Божића. Током примирја Оружане снаге Украјине су користиле артиљерију великог калибра у подручју Соледара, Авдејевске и Марине;
- Оружане снаге Украјине испалиле су више од 160 граната великог калибра и 20 ракета на стамбена насеља Доњецка током руског прекида ватре;
- Руске оружане снаге потиснуле су украјинску артиљерију, која је коришћена за гађање насеља током прекида ватре;
- Из украјинског заробљеништва враћено је 50 руских војника.
- Руске оружане снаге уништиле су више од 30 украјинских војника у сектору Купјанска по окончању примирја у ноћи 8. Јануара. Уништене су две непријатељске диверзантско-извиђачке групе;
- Супречен је покушај Оружаних снага Украјине да изврши контранапад на положаје руских трупа у правцу Доњецка;
- Заустављена су дејства диверзантско-извиђачких група Оружаних снага Украјине на правцу Јужног Доњецка.
13:20 08.01.2023
Украјинске трупе гранатирале су село Александровка, предграђе Доњецка, артиљеријом калибра 155 милиметара, саоштиле су власти ДНР.
Том приликом једна особа је повређена.
11:56 08.01.2023
Украјина се претворила у највеће минско поље на свету, рекао је украјински премијер Денис Шмигаљ.
„Територија контаминирана експлозивом износи 250.000 квадратних километара“, рекао је он.
Површина минских поља у Украјини већа је од целог Корејског полуострва - око 221.000 квадратних километара,од Румуније – 238.000 квадратних километара или Велике Британије – 244.000 квадратних километара.
11:38 08.01.2023
Заменик шефа Комитета Државне думе за одбрану Дмитриј Саблин, који се налази у зони специјалне војне операције, написао је на свом телеграм каналу да су украјинске трупе грешком обориле свој ловац МиГ-29 у подручју Курахова, ДНР.
Кад се тачно то десило, није навео.
11:34 08.01.2023
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руски патријарх: Ускоро ће доћи крај расколницима и кијевској власти
09:57 08.01.2023
Украјинске трупе гранатирале су рано ујутрос село Нови Свет у Доњецкој Народној Републици, саопштиле су власти ДНР. Поред тога, у 7.00 часова украјинске снаге су испалиле тактичку ракету „Точка У“ на град Зугрес.
Као резултат ових напада, оштећене су две термоелектране: Старобешевска у Новом Свету и Зуевска у Зугресу.
09:50 08.01.2023
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов тврди да се Кијеву нуди решење по „корејском сценарију“.
„Сада нам нуде корејску опцију, такозвана условна 38. паралела. Овде су овакви, а тамо онакви Украјинци... Знам сигурно да је једна од опција коју могу да нам понуде 38. паралела”, рекао је Данилов украјинској телевизији.
По његовим речима, на састанцима са европским политичарима, представници Москве, наводно, шаљу „поруке да су спремни на уступке, како би установили статус кво који данас постоји”.
09:06 08.01.2023
Италија припрема нови пакет војне помоћи Украјини, у току су разговори и са Паризом о испорукама система ПВО, заједничке производње, саопштио је у интервјуу листу „Коријере дела сера“ италијански министар спољних послова Антонио Тајани.
„О шестом пакету се још увек расправља и, како је речено, неће бити слања (оружја) пре него што се изнесе извештај у парламенту. Разговарамо са Французима како да унапредимо пакет, у погледу слања система ПВО, заједничке производње Рима и Париза“, рекао је министар.
Упитан да прокоментарише писања да су САД можда тражиле од Италије да убрза темпо испорука оружја Украјини, Тајани је рекао: „Ми смо важан партнер, али није било разговора о оружју“.
Према речима италијанског министра, нема „добрих, охрабрујућих вести“ у вези са изгледима за решење украјинске кризе.
„Морамо да радимо на миру, али сви сигнали који стижу не дају разлога за оптимизам“, рекао је Тајани.
08:34 08.01.2023
Задаци специјалне војне операције у Украјини које је поставио руски председник Владимир Путин сигурно ће бити испуњени, „победећемо сигурно“, рекао је новинарима први заменик шефа администрације руког председника Сергеј Киријенко.
Он је говорио и о провокацијама Украјине током прекида ватре који је објавила Русија.
„Нажалост, по оном што сам видео у Донбасу, присутне су (провокације Оружаних снага Украјине), покушале су беспилотне летелице да долете у ноћи када је божићна служба одржавана у Севастопољу, Херсонској области и у Запорошкој области. Нажалост данас за многе доносиоце одлука са друге стране, у души није остало ништа хришћанско и православно. Нека им Бог суди“, нагласио је Киријенко.
08:22 08.01.2023
Према прелиминарним онформацијама, узрок експлозије на гасоводу у ЛНР је диверзија, саопштило је Министарство за ванредне ситуације републике.
08:20 08.01.2023
Амерички ПРО систем Патриот размештен у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Специјална операција у Украјини
Кадиров објашњава: Америчке милијарде слабо стижу до украјинских ровова - то је шема за прање новца
07:17 08.01.2023
Инжењери предузећа „Луганскгаз“ саопштили су да су поправили магистрални гасовод у граду Лутугино, Луганска Народна Република (ЛНР), који је јуче био у експлозији оштећен.
Како је саопштила прес-служба компаније, „поправљени део магистралне мреже се пуни гасом, након чега ће запослени у компанији започети фазно прикључење претходно искључених претплатника на систем снабдевања гасом“.
07:14 08.01.2023
Потпредседник Социјалдемократске партије, која је владајућа партија у Немачкој Ларс Клингбајл рекао је да Немачка неће једнострано испоручивати тенкове „Леопард“ Оружаним снагама Украјине.
„Ниједна земља тренутно не снабдева (Кијев) тако тешким тенковим као што су „Леопард 1“ или „Леопард 2“. Стога је исправно да Американци, Французи, а такође и ми као савезна влада, стално размишљамо о томе да ли се тим можемо укључити у овом рату“, рекао је Клингбеил.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала